Federika Mogerini, visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbednosnu politiku/potpredsednica Evropske komisije, danas je održala sastanak u okviru dijaloga na visokom nivou sa predsednicima Kosova* Hašimom Tačijem i Srbije Aleksandrom Vučićem.

Evropska unija od Srbije i Kosova očekuje da brzo ispune svoje obaveze prema dijalogu imajući u vidu direktnu vezu između sveobuhvatne normalizacije odnosa i realnih izgleda za ostvarivanje njihovih težnji ka EU.

Federika Mogerini je tokom razgovora sa predsednicima istakla da je neophodno da Kosovo i Srbija obezbede okruženje koje podstiče dijalog te da se uzdrže od reči, dela i mera koje nisu u duhu normalizacije.

Učesnici sastanka su razgovarali i o narednim koracima koje je neophodno napraviti i odlučili da u narednim danima budu u stalnom kontaktu kako bi procenili dalji napredak.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.