Šarenilo, dobro raspoloženje, razgovori, pesme i nastupi na nekoliko jezika obeležili su proslavu Dana Evrope na Trgu slobode u Novom Sadu. Proslava je ove godine održana u okviru kampanje Bolji smo zajedno.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre pozdravio je prisutne rečima da Evropsku uniju upravo krasi ujedinjenost u različitostima.

“Ako pogledajte ovaj trg, imamo čitav niz zemalja članica Evropske unije, koje nude svoje proizvode, pokazuju svoj identitet, ovde, u Novom Sadu, na sred trga prestonice kulture, Evropsko prestonice kulture, jedinstvo u raznolikosti i upravo o tome se radi. Mi smo ujedinjeni, ali nas, ali smo imi različiti. Mi promovišemo mir i solidarnosti i to su stubovi našeg, našeg uspeha”, istakao je ambasador Žiofre.

On dodaje da se slavi vizija ujedinjene Evrope zasnovane na miru, vladavini ljudskih prava, solidarnosti, kao i da baš te vrednosti donose prosperitet građanima.
„Ta vizija je postala realnost, jer je princip saradnje zaživeo. Pred nama su teška vremena, ali smo bolji zajedno i samo tako možemo da izgradimo bolju budućnost“, rekao je Žiofre.

Kao evropska prestonica kulture za ovu godinu, Novi Sad je bio pravo mesto za Festival Evrope.

„Naš grad vekovima unazad živi evropske vrednosti, a suživot se ovde odvija po istim principima na kojima je nastajala i razvijala se Evropska unija. Ovde ljudi žive zajedno, ne jedni pored drugih i zato smatram da smo mi najbolji primer za region kako može da se živi u različitosti, bez da se kvari jedinstvo. Kako na regionalnom, državnom, tako i na lokalnom nivou, veoma značajna jeste dosledna primena najvažnijih principa na kojima je nastajala Evropska unija“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Na prijemu povodom Dana Evrope, koji je održan u Gradskoj kući u Novom Sadu, premijerka Srbije Ana Brnabić napomenula je da je put Srbije prema EU važniji sada nego ikad pre.

“To što smo danas u Novom Sadu Evropskoj prestonici kulture, gradu koji je donedavno bio Omladinska prestonice Evrope, gradu koji je dom jednog evropskog centra izvrsnosti Biosens instituta, samo je jedan od mnogih pokazatelja da Srbija nije periferija već vekovima politički, ekonomski, društveno i vrednosno neodvojivi deo Evropske zajednice. Evropa je naša prošlost, Evropa je naša sadašnjost, Evropa je naša budućnost. Pripadamo istoj porodici, delimo iste vrednosti i pred nama se nalazi zajednička budućnost. Svim našim građanima i svim građanima Evropske unije čestitam Dan Evrope“, zaključila je premijerka Brnabić

Nacrtaj mi budućnost Evrope moto je koji je inspirisao mlade evropske umetnike iz Italije, Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Albanije. Njihov pokretni mural, nastao u okviru inicijative “Umetnici u gostima”, u ponedeljak ke zvanično biti otkriven i građani su mogli da vide kako izgleda ovo umetničko delo nastalo zajedničkim radom osmoro vrlo kreativnih ljudi.

Na događaju su se tokom dana predstavile države članice EU, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao i Evropski pokret u Srbiji.

Najbolji basketaši, stariji i mlađi, takmičili su se u slobodnom bacanjima i oprobali se u basketu 3 na 3. Takmičenje su pratili poznati reprezentativci i košarkaši – Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić.

U kutku za decu, oni malo stariji osvojili su i interesantne nagrade u kvizu znanja o Evropi. Domaćin ceremonije bio je poznati voditelj Dragan Ilić, koji je po sunčanom danu održavao dobru atmosferu sa velikim brojem posetilaca.

Veče je završeno koncertom “Bolji smo zajedno” orkestra “Western Balkans Youth Orchestra”.

60 mladih muzičara iz Srbije i sa Zapadnog Balkana, pod dirigentskom palicom umetničkog direktora Desara Sulejmanija, oduševili su prisutne i izveli neke od poznatih kompozicija klasične, filmske, etno i popularne muzike, a na bini su im se pridružile domaće zvezde: Ivana Peters, Frajle, Ana Stanić, Zoe Kida, Bilja Krstić, Kiki Lesendrić i Stevan B. Karanac.

Proslavu Dana Evrope organizuje Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Obeležavanje ovog praznika tokom maja 2022. godine obeležava slogan Bolji smo zajedno u sklopu 6 nedeljne kampanje koja kreće 9. maja i trajaće do sredine juna. Planiran je veliki broj događaja kojima se obeležava zajednička prošlost, sadašnjost i budućnost Srbije i EU i u onlajn okruženju.

Na današnji dan 1950. doneta je Šumanova deklaracija, koja predstavlja početak ujedinjenja Evrope. Godišnjica ovog važnog dokumenta, obeležava se kao Dan Evrope, slaveći mir i jedinstvo u Evropi, i jedan je od najznačajnijih i najvećih praznika Evropske unije (EU).