Festival evropskog filma će svoje filmske projekcije po Vojvodini nastaviti u Bačkoj Palanci od 14. do 17. septembra. Sve projekcije počinju u 21 časova, a ulaz je besplatan.

Evropska kinematografija jedna je od najrazvijenijih na svetskoj kulturnoj sceni. Kvalitet filmova i umetnička direkcija po uticaju nadilaze granice kontinenta.

Festival evropskog filma deo je programa delegacija Evropske unije širom sveta. Danas više od 90 delegacija Evropske unije organizuje ovaj festival, čime se na planetarnom nivou prenosi kultura zemalja koje čine Evropsku uniju, njene vrednosti i priča.

Program Festivala evropskog filma u Bačkoj Palanci:

Četvrtak – 14. septembar

„Murina“ (Hrvatska, Slovenija)

Sinopsis: Tenzije rastu između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Ante kada stari porodični prijatelj stigne na njihov dom na hrvatskom ostrvu. Dok Ante pokušava da postigne dogovor koji će promeniti život, njihovo mirno, ali izolovano postojanje ostavlja Juliju da želi više od ovog uticajnog posetioca, koji pruža osećaj oslobođenja tokom vikenda ogoljenog željama i nasilju.

Žanr: Fikcija

Teme: porodica, mladi, seksizam

Petak  – 15. septembar

„Luksemburg, Luksemburg“ (Ukrajina)

Sinopsis: Kolja i Vasilij kreću u potragu za ocem, koji ih je napustio kada su bili deca, nakon što saznaju da on umire u Luksemburgu. Kolja ga smatra herojem, dok Vasilij misli da je nitkov.

Žanr: Komedija

Teme: Porodica

Subota – 16. septembar

„Krat“ (Estonija)

Sinopsis: Deca su prepuštena baki bez pametnih telefona. Stvarni život izgleda dosadno dok ne pronađu uputstva za Krata – magično stvorenje koje će učiniti sve što mu gospodar kaže. Sve što sada treba da urade je da kupe dušu od đavola.

Žanr: Žanr, komedija, horor

Teme: Porodica, deca, igre

Nedelja – 17. septembar

„Mikado“ (Litvanija, Češka Republika)

Sinopsis: Marija (27) je u grozničavoj potrazi za svojim dečkom, koji se oslobodio tokom njegove najnovije psihotične epizode. Naoružana strpljenjem i ljubavlju, ona juri nasumične tragove kroz grad. Priča o žrtvovanju i postizanju potpune slobode.

Žanr: Drama, romansa, triler

Teme: Mentalno zdravlje

Ovogodišnji Festival evropskog filma u Bačkoj Palanci organizuje EU info point iz Novog Sada u saradnji sa partnerima iz Kulturnog centra Bačka Palanka.