Projekcijom španskog dokumentarnog filma “Ćutanje drugih” (2018. god.), nastalog pod producentskom palicom braće Almodovar, sinoć je pred punom salom Javne biblioteke “Bora Stanković” u Vranju svečano otvoren osmi Festival evropskog filma.

Festival je otvorio domaćin festivala u Vranju Slađan Stojanović, koordinator udruženja “Dokument 06” zajedno sa menadžerkom festivala Marijom Stevuljević iz EU info centra. Stojanović je naveo da će publika u Vranju gledati nagrađivane filmove nastalih ko-produkcijom ukupno devet zemalja Evropske unije, što je izutetna prilika za publiku, naročito u gradovima koji nemaju svoj bioskop.

Stevuljević je izjavila da je Festival evropskog filma od ukupno osam godina postojanja, na turneji po gradovima i manjim mestima Srbije već četvrtu godinu za redom, čime filmska publika u čitavoj zemlji ima ekskluzivnu priliku da pogleda najnovije evropske filmove, ravnopravno sa publikom u Evropskoj uniji. “Sa ovim festivalom želimo da decentralizujemo kulturu, tako što ćemo ići tamo gde je publika, a to su pre svega letnje bašte, trgovi i parkovi, i festival prikazati publici u svakom mestu u Srbiji gde se javi potreba publike”, zaključila je ona.

Festival evropskog filma će u Vranju trajati sve do 7. juna, a sledeća stanica je Kulturni centar Leskovac, gde će festival biti prikazan od 14. do 19. juna 2019. godine.

Ulaz na sve projekcije filmova je besplatan.

Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE, kojom građanima i građankama približavamo Evropsku uniju kroz različite sektore, I kroz film.

Festival organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. U Vranju, događaj se organizuje u saradnji sa udruženjem “Dokument 06” i bibliotekom “Bora Stanković”.