VIII Festival evropskog filma ove godine ponovo na turneji po gradovima širom Srbije!

Festival evropskog filma, osmu godinu zaredom donosi najnovija evropska filmska ostvarenja u mesta širom Srbije. Ove godine imamo veći broj filmova i veći broj lokacija. Do kraja avgusta putujući Festival evropskog filma gostuje u 9 gradova sa 6 filmova, a nakon toga će biti uključeno još 18 filmova najbolje evropske produkcije, što će srpska publika biti u prilici da vidi tokom jeseni.

Svečano otvaranje ovogodišnjeg festivala biće u Vranju u Javnoj biblioteci „Bora Stanković“ članici EUTEKA mreže u ulici Lole Ribara bb, 3. juna u 19 časova, gde će festival trajati sve do 7. juna 2019. godine. Detaljan program u Vranju pronađite ispod.

Nakon Vranja, festival se seli u Leskovac (14-19. jun), Šabac (24-29. jun), Niš (4-6. jul), Novi Sad (8-13. jul), Kragujevac (15-20. jul), Ćićevac (23-28 jul), Smederevo (1-10.avgust) i Zemun (18-23. avgust).

Ulaz je kao i svake godine potpuno besplatan, ali je potrebno doći ranije zbog velike gužve i zauzeti mesto na vreme.

Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE, kojom građanima i građankama približavamo Evropsku uniju.

#EUfilmFest i #EUzaTEBE pratite na:
www.europa.rs
www.euinfo.rs
Fejsbuk događaj nalazi se OVDE.

PROGRAM

ponedeljak 3.6.2019.

19h

TIŠINA DRUGIH (EL SILENCIO DE LOS OTROS)

Almudene Karasedo, Roberta Bahara (2018)

Zemlje: Španija, SAD

Sinopsis: Tišina drugih otkriva veliku borbu žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Frankom, koje i dan danas traže pravdu. Sniman tokom šest godina, film prati preživele koji pripremaju revolucionarnu „argentinsku tužbu“ i bore se protiv tišine o zločinima protiv čovečnosti i prikazuje zemlju koja je i dalje podeljena posle četiri decenije demokratije.

Žanr: Dokumentarac

utorak 4.6.2019.

17h

DIJAMANTINO Gabrijela Abrantesa i Daniela Šmita (2018)

Zemlje: Portugal, Francuska, Brazil

Sinopsis: Dijamantino, najveća svetska fudbalska zvezda, gubi svoj karakteristični osećaj za loptu i, osramoćen, završava karijeru. Tragajući za novim smislom života, internacionalna ikona kreće na urnebesnu odiseju i na tom putu susreće se sa neo-fašizmom, izbegličkom krizom, genetskim modifikacijama i poterom za izvorom genijalnosti.

Žanr: Drama, komedija

sreda 5.6.2019.

17h

BELGIJSKI KRALJ Petera Brosensa i Džesike Vudvort (2016)

Zemlje: Belgija, Holandija, Bugarska

Sinopsis: Kralj Nikolas III je usamljenik koji oseća da živi pogrešan život. Kreće u  zvaničnu posetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, kog je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u boljem svetlu. Kralj saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Čak je objavio da će sam napisati govor. Dok se spremaju da krenu, solarna oluja udara zemlju i izaziva prekid komunikacije i vazdušnog saobraćaja. Nema telefona. Nema aviona. Da stvari budu gore, obezbeđenje u Turskoj odbija kraljev predlog da se kući vrate kolima. Međutim, kralj nema nameru da sedi i čeka da oluja prođe. Lojd smišlja plan za bekstvo koje uključuje cvetne haljine i Bugare koji pevaju.

Žanr: Drama, komedija, Road Movie

četvrtak 6.6.2019.

17h

KRVAVO MLEKO (PETIT PAYSAN) Ibera Šaruela (2017)

Zemlja: Francuska

Sinopsis: Pjer je tridesetogodišnji mlekar. Život mu se vrti oko farme koju je nasledio, krava, sestre koja je veterinar i roditelja. Kada se u Francuskoj pojave prvi slučajevi epidemije, Pjer saznaje da je jedna od njegovih krava zaražena. Farma je sve što ima i on će uraditi sve kako bi je spasio.

Žanr: Drama

petak 7.6.2019.

15h

STRANAC U RAJU Gvida Hendriksa (2016)

Zemlja: Holandija

Sinopsis: U jednoj učionici na Siciliji, unutar zidina Tvrđave Evropa, nedavno pristigle izbeglice slušaju predavanja nastavnika koji ima neke prilično neuravnotežene osobine. U jednom trenutku on nemilosrdno odbacuje izbeglice – u drugom ih smireno grli. Na granici dokumentarca i fikcije, STRANAC U RAJU istražuje odnose moći između Evrope i izbeglica. Evropa je predstavljena kao nastavnik koji vuče svoj razred izbeglica u očaj. Molba koja se graniči s nemoralnim; dobrodošlica puna krivice i kompromis između njih koji postaje zvanična politika: STRANAC RAJU je nepokolebljiv filmski esej o mehanizmima uz pomoć kojih Evropa zadovoljava potrebu izbeglica za srećom.

Žanr: Dokumentarac

17h

DALEKI LAVEŽ PASA Simona Lerenga Vilmonta (2017)

Zemlje: Danska, Švedska, Finska

Sinopsis: Desetogodišnji Oleg živi u istočnom delu Ukrajine – ratnoj zoni u kojoj često odjekuju protivvazdušne vatre i rakete. Ponekad su ovi zvuci daleko, a nekad zastrašujuće blizu. Iako su mnogi napustili ovo opasno područje, Oleg je ostao sa svojom bakom koja je o njemu brinula otkako mu je umrla majka. Nemaju kuda da odu. Čekajući da se rat završi, Oleg provodi vreme sa svojim mlađim rođakom Jarikom i starijim dečakom Kostjom. Zajedno idu u avanture, pričaju o tome šta čini pravog muškarca, testiraju svoje granice – ali nekad odu predaleko. Ovaj film prati jednu godinu Olegovog života i naglašava vezu koju ima sa bakom. Držeći se Olegove priče, Daleki lavež pasa prikazuje kakav efekat rat ima na decu.

Žanr: Dokumentarac