Festival koji donosi najsavremeniji trenutak evropskog filma dolazi u Leskovački kulturni centar,. U periodu od 20. do 23. novembra, filmska publika u Leskovcu imaće priliku da pogleda filmove u čijoj je produkciji učestvovalo četrnaest različitih evropskih zemalja. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Raspored prikazivanja:

Ponedeljak, 20.11.

19.00 – Murina (Hrvatska, Slovenija 2021.) igrani film

Režija: Antoneta Alamat Kusijanović

Uloge: Gracija Filipović, Leon Lucev, Danica Ćurčić

Tenzije rastu između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opsesivnog oca Antea kada stari porodični prijatelj stigne u njihov dom na hrvatskom ostrvu. Dok Ante pokušava da postigne dogovor koji će im promeniti život, njihova mirna, ali izolovana egzistencija podstiče Juliju da želi više od ovog uticajnog posetioca, koji joj pruža osećaj slobode tokom vikenda ogoljenog nasiljem.

Film je osvojio nagradu Zlatna kamera na festivalu u Kanu, kao i nagradu za najbolji balkanski film na Međunarodnom filmskom festival u Sofiji.

21.00 – Dobro sam (Luksemburg, Belgija, Nemačka, Italija, 2020.) drama

Režija: Donato Rotunno

Uloge: Renato Carpentieri, Alessio Lapice, Sara Serraiocco, Marie Jung

Antonio je ceo svoj život proveo daleko od Italije, svoje domovine. Upoznaje Leu, mladu italijansku umetnicu koja pokušava da se probije u inostranstvu. Sudbine starca i mlade žene se prepliću. Sećanja iz prošlosti se bude i na kraju nude im mirniju budućnost

Utorak, 21.11.

19.00 – Krat (Estonija, 2021.) komedija

Režija: Rasmus Merivoo

Uloge: Paul Laasik, Mari Lill, Mari-Liis Lill, Venno Loosaar, Jaanus Mehikas

Deca su prepuštena baki bez pametnih telefona. Stvarni život izgleda dosadno dok ne pronađu uputstva za Krata – magično stvorenje koje će učiniti sve što mu gospodar kaže. Sve što sada treba da urade je da kupe dušu od đavola.

Film je osvojio nagradu za najbolju glavnu glumicu na Filmskom i TV festival u Estoniji.

21.00 – LUKSEMBURG, LUKSEMBURG (Ukrajina, 2022.) komedija

Režija: Antonio Lukich

Uloge: Lyudmyla Sachenko, Amil Nasirov, Ramil Nasirov, Anna Alsheva

Kolja i Vasilij kreću u potragu za ocem koji ih je napustio kada su bili deca, nakon što saznaju da on umire u Luksemburgu. Za Kolju, on je heroj, dok Vasilij misli da je njihov otac nitkov.

Film je osvojio nagradu u okviru programske celine Orizzonti na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, kao i nagradu u okviru programske celine Savremeni svet na Međunarodnom filmskom festival u Torontu.

Sreda, 22.11.

19.00 – Mikado (Rumunija, Češka, 2021.) drama

Režija: Emanuel Parvu

Uloge: Şerban Pavlu, Ana Indricau, Crina Semciuc

Jednog dana, tinejdžerka Magda nudi svoju skupu ogrlicu bolesnom detetu u bolnici za koju volontira – njen otac je siguran da ga ona ponovo laže. Kada ona dokaže svoju nevinost, on je postiđen, ali nije sposoban da prizna da je pogrešio, što njihov odnos dodatno komplikuje.

Film je osvojio nagradu na Filmskom festivalu u Bukureštu.

21.00 – Gospođica Viborg (Danska, 2022.)  igrani film

Režija: Marianne Blicher

Uloge: Ragnhild Kaasgaard, Isabella Møller Hansen, Kristian Halken, Josephine Park

U malom danskom gradu srećemo dve generacije žena, Solvej, 61-godišnja bivša kraljica lepote, i buntovna 17-godišnja Kejt. Njihov susret izaziva neočekivano prijateljstvo, dok se rane prošlosti otkrivaju i seje seme nade

Film je osvojio nagradu za najbolji nordijski/holandski film na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari.

Četvrtak, 23.11.

19.00 – Mitra (Holandija, Nemačka, Danska, 2020.); drama

Režija: Kaweh Modiri

Uloge: Jasmin Tabatabai, Mohsen Namjoo, Shabnam Tolouei, Avin Manshadi

37 godina nakon što je njena kćer pogubljena u Iranu, Haleh pronalazi ženu koja ju je izdala. Izdajica, sada i sama voljena majka je tek stigla u Holandiju, ne prepoznaje Haleh i veruje joj kao starijoj i mudriji zemljakinji. Dok Haleh smišlja svoju osvetu, ona upoznaje počinioca bolje nego što bi želela.

Film je osvojio nagradu Eurimages za razvoj koprodukcije (CineMart).

21.00 – Ramona (Španija, 2022.) komedija

Režija: Andrea Bagney

Uloge: Lourdes Hernández, Bruno Lastra, Francesco Carril

Kada Ramona upozna harizmatičnog Bruna u jednoj od svojih šetnji gradom, ne pada joj na pamet da sledećeg dana može ponovo da ga sretne. Hoće li nevini flert stati na put njenim snovima o karijeri i savršeno dobrom odnosu koji ima sa svojim dečkom? Osvežavajuća romantična komedija koja postavlja scenu za večnu svađu između razuma i osećajnosti.

 

Filmovi su deo projekta Cineuropa koji je Evropska komisija je u novembru 2018. godine započela kako bi obezbedila podršku u kreiranju i unapređenju kvaliteta evropskih filmskih festivala. Projektom upravlja konzorcijum koji su formirali Institut Gete, Francuski institut i Cineuropa, portal za promociju evropske kinematografije.