Usled nedavnih tragičnih događaja otkazujemo Festival – o naknadnom terminu ćemo vas obavestiti putem društvenih mreža.

 

Ovogodišnji Festival evropskog filma počinjemo u Čačku, nacionalnoj prestonici kulture Srbije u 2023. Festival će 8. maja u 20.00 otvoriti ostvarenje mlade srpske rediteljke Nine Ognjanović “Ovuda će proći put”, koji je osvojio ovogodišnju EU nagradu publike za najbolji evropski film na 51. FEST-u.

Neke od novijih ostvarenja evropske kinematografije moći ćete da pogledate u okviru glavnog programa festivala od 8. do 10. maja u Kulturnom centru Čačak. Prateći program festivala biće održan u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” gde će od 8. do 10. maja biti prikazano 18 kratkometražnih filmova evropske kinematografije. Sve projekcije su besplatne!

Program Festivala evropskog filma u Čačku možete preuzeti OVDE.

REPERTOAR

Kulturni centar Čačak

  • 8. maj

16.00 Imadovo detinjstvo (Imads barndom) Švedska, Irak, Letonija 2021.

18.00 Luksemburg, Luksemburg (Lyuksemburh, Lyuksemburh) Ukrajina, 2022.

20.00 Ovuda će proći put, Srbija, 2023.

  • 9. maj

16.00 Mikado (Marocco), Rumunija, Češka, 2021.

18.00 IO STO BENE, Luksemburg, Belgija, Nemačka, Italija, 2020.

20.00 Dirigentkinja (De Dirigent), Holandija, Belgija, 2019.

  • 10. maj

16.00 Krat (Kratt), Estonija, 2021.

18.00 Murina, Hrvatska, Slovenija 2021.

20.00 Prasica (Prasica, slabšalni izraz za žensko), Slovenija 2021

 

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“

  • 8. maj u 20h

Sunčan dan (A SUNNY DAY, 2019, 10′) r. Faouzi Bensaïdi

Carfuckers (2019, 02′) r. Josia Brezing

DA YIE (2019, 20′) r. Anthony Nti

Ne brini (Don’t Worry, 2019, 02′) r. Jakob Grahl

Telo (Flesh, 2019, 12′) r. Camila Kater

Geoinženjering  (Geo-engineering, 2020, 02′) r. Yannick Stark

Gladan galeb (Hungry Seagull, 2019, 06′) r. Leon Wang

In One Drag (2016, 03′) r. Alireza Hashempour

  • 9. maj u 20h

Kokota, ostrvce nade (Kokota: The Islet Of Hope, 2016, 29′) r. Craig Norris

Olmo (2019, 08′) r. Silvio Soldini

Précieux (2018, 12′) r. Paul Mas

Kurut (Qurut, 2019, 05′) r. Shahrbanoo Sadat

RÉCIT DE SOI (2018, 05′) r. Géraldine Charpentier

  • 10, maj u 20h

Tant de forets (2014, 03′) r. Burku Sankur, Geoffrey Godet

Efemerno (The Ephemeral, 2020, 20′) r. Jorge Muriel

Termostat 6 (Thermostat 6, 2018, 05′) r. Maya Av-Ron, Mylène Cominotti, Marion Coudert, Sixtine Dano

TUÃ INGUGU (2019, 08′) r. Daniela Thomas

UNE SOEUR (2018, 17′) r. Delphine Girard

 

Sinopsisi filmova u Kulturnom centru Čačak

Imadovo detinjstvo (Imads barndom)

Švedska, Irak, Letonija 2021. (78′) dokumentarni film

R: Zahavi Sanjavi

Posle dve i po godine u zatočeništvu u ISIS-u, Imad, njegov mlađi brat Idan i njihova majka Gazala pušteni su u kamp za raseljena lica u Kurdistanu. Oporavak od traume je težak za sve njih, ali izgleda da Imad prolazi kroz posebno izazovan period. Još nema pet godina, a već je proveo više od pola svog života trpeći teror, zlostavljanje i „trening“ koji je trebalo da ga učini bezdušnim.

Film je osvojio Zlatnu kajsiju na Međunarodnom filmskom festivalau u Jerevanu, kao i nagradu za najbolji dokumentarni film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Tempo.

 

Luksemburg, Luksemburg (Lyuksemburh, Lyuksemburh)

Ukrajina, 2022. (105′) komedija

R: Antonio Lukich

U: Lyudmyla Sachenko, Amil Nasirov, Ramil Nasirov, Anna Alsheva

Kolja i Vasilij kreću u potragu za ocem koji ih je napustio kada su bili deca, nakon što saznaju da on umire u Luksemburgu. Za Kolju, on je heroj, dok Vasilij misli da je njihov otac nitkov.

Film je osvojio nagradu u okviru programske celine Orizzonti na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, kao i nagradu u okviru programske celine Savremeni svet na Međunarodnom filmskom festival u Torontu.

 

Ovuda će proći put

Srbija, 2023. (82’) drama

R: Nina Ognjanović

U: Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras, Demijan Kostić

Jana trči da spasi život stranca za koga misli da će je odvesti daleko od mesta u kome je odrasla.

Nina Ognjanović (1995, Beograd) je diplomirala 2022. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za filmsku i TV režiju.  Osim što je njen prvi dugometražni film, Ovuda će proći put (2023) ujedno je i njen diplomski rad. Film je osvojio EU nagradu publike za najbolji evropski film u takmičarskom programu FEST-a 2023.

 

 

Mikado (Marocco)

Rumunija, Češka, 2021. (96′) drama

R: Emanuel Parvu

U: Şerban Pavlu, Ana Indricau, Crina Semciuc

Jednog dana, tinejdžerka Magda nudi svoju skupu ogrlicu bolesnom detetu u bolnici za koju volontira – njen otac je siguran da ga ona ponovo laže. Kada ona dokaže svoju nevinost, on je postiđen, ali nije sposoban da prizna da je pogrešio, što njihov odnos dodatno komplikuje.

Film je osvojio nagradu na Filmskom festivalu u Bukureštu.

 

IO STO BENE

Luksemburg, Belgija, Nemačka, Italija, 2020. (100′) drama

R: Donato Rotunno

U: Renato Carpentieri, Alessio Lapice, Sara Serraiocco, Marie Jung

Antonio je ceo svoj život proveo daleko od Italije, svoje domovine. Upoznaje Leu, mladu italijansku umetnicu koja pokušava da se probije u inostranstvu. Sudbine starca i mlade žene se prepliću. Sećanja iz prošlosti se bude i na kraju nude im mirniju budućnost.

 

Dirigentkinja (De Dirigent)

Holandija, Belgija, 2019. (137’) drama

R: Maria Peters

U: Christanne de Bruijn, Benjamin Wainwright, Scott Turner Schofield, Seumas F. Sargent

Antonia Briko (1902-1989) je prva žena koju je svet prihvatio kao dirigentkinju i pijanistkinju, početkom XX veka. Film je potresna priča o borbi talentovane žene da bude prihvaćena i da ostvari svoje snove u svetu muzike.

 

Krat (Kratt)

Estonija, 2021. (107′) komedija

R: Rasmus Merivoo

U: Paul Laasik, Mari Lill, Mari-Liis Lill, Venno Loosaar, Jaanus Mehikas
Deca su, bez pametnih telefona, prepuštena baki. Stvarni život izgleda dosadno dok ne pronađu uputstva za Krata – magično stvorenje koje će učiniti sve šta mu gospodar kaže.

Film je osvojio nagradu za najbolju glavnu glumicu na Filmskom i TV festival u Estoniji.

 

Murina

Hrvatska, Slovenija 2021. (92′) igrani film

R: Antoneta Alamat Kusijanović

U: Gracija Filipović, Leon Lucev, Danica Ćurčić

Tenzije rastu između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Antea kada stari porodični prijatelj stigne u njihov dom na hrvatskom ostrvu. Dok Ante pokušava da postigne dogovor koji će im promeniti život, njihova mirna, ali izolovana egzistencija podstiče Juliju da želi više od ovog uticajnog posetioca, koji joj pruža osećaj slobode tokom vikenda ogoljenog nasiljem.

Film je osvojio nagradu Zlatna kamera na festivalu u Kanu, kao i nagradu za najbolji balkanski film na Međunarodnom filmskom festival u Sofiji.

 

Prasica (Prasica, slabšalni izraz za žensko)

Slovenija 2021. (90′) igrani film

R: Tijana Zinajic

U: Liza Marijina, Tosja Flaker Berce, Anusa Kodelja, Jure Henigman

Eva je akademski školovana slikarka bez inspiracije. Uskoro puni 27 godina i shvata da u celom životu još ništa nije postigla. Ima čudnu ljubavnu vezu sa svojim mentorom, njena najbolja drugarica se seli u Berlin, plata joj kasni tri meseca, a iznad svega i menstruacija. Urnebesna i bezobrazna komedija o životu u zastoju.

 

 

Sinopsisi kratkometražnih filmova

Sunčan dan (A SUNNY DAY, 2019, 10′) r. Faouzi Bensaïdi

Sinopsis: Pod uticajem klime koja se menja, svet se menja, odnosno, već se promenio. U dalekoj i bliskoj budućnosti, fantastičnoj i apsurdnoj, muškarci i žene preživljavaju kako znaju i umeju. Film prati čoveka kroz njegov svakodnevni život, što nam otkriva koliko su razorni efekti klimatskih promena na ljude i prirodu. Kako da zaštitimo ekstremno visokih i niskih temperatura? Kako da odemo u supermarket ili zoološki vrt? Uznemirujuće i urnebesno putovanje u budućnost, koja je počinje da bude naša sadašnjost.

Carfuckers (2019, 02′) r. Josia Brezing

Sinopsis: Tokom noćne vožnje automobilom u potrazi za seksom, glavni junak nailazi na transrodnu prostitutku. Ali umesto da ga oslobodi od seksualne frustracije, ona ga zajedno sa mladićem koji ima leather fetiš obaveštava o njegovoj neodgovornosti prema klimatskim promenama.

DA YIE (2019, 20′) r. Anthony Nti

Sinopsis: Mladu Matildu i Princa neznanac vodi na putovanje koje će im promeniti život. Deca, gangsteri i živahna obala Gane kakvu nikada niste videli.

Ne brini (Don’t Worry, 2019, 02′) r. Jakob Grahl

Sinopsis: Mlada žena pada sa čamca na zabavi i povređuje stopalo. Krv počinje da curi u vodu, a mračna muzika sluti zlu sudbinu.

Telo (Flesh, 2019, 12′) r. Camila Kater

Sinopsis: Pet žena, svaka u različitim fazama svog života, dele iskustva o odnosu prema svojim telima i kako ih drugi doživljavaju u ovom snažnom i intimnom dokumentarnom filmu Kamile Kejter.

Geoinženjering  (Geo-engineering, 2020, 02′) r. Yannick Stark

Sinopsis: U ne tako dalekoj budućnosti, čovečanstvo pokušava da spasi klimu pomoću geoinženjeringa. Širom sveta, džinovske mašine zaglavljene u beskrajnim petljama bore se sa simptomima klimatskih promena tako što ponovo zamrzavaju polarni led, zatvaraju rupe u oblacima i potiskuju pustinje.

Gladan galeb (Hungry Seagull, 2019, 06′) r. Leon Wang

Sinopsis: Na ostrvu nedaleko od kopna, mladi galeb koji je otac brižno čuva novorođene galebove i čeka povratak njihove majke. Majka galeb se odrekla svega što je donela, ali beba galeb je i dalje gladna. Otac galeb je odleteo u potragu za još hrane… Glavna ishrana galebova su pelagijske ribe u moru, mekušci i vodeni insekti u priobalnim močvarama i estuarijima. Međutim, sa prevelikim izlovom morske ribe i zagađenjem mora, galebovi sve manje mogu da ulove sitne ribe u gornjem sloju mora.

In One Drag (2016, 03′) r. Alireza Hashempour

Sinopsis: Kasno je uveče. Čovek napušta zgradu, pali cigaretu i puši je u jednom dahu. On nehajno odbacuje pikavac, kao što to uvek radi. Samo ovaj put… svi pikavci u gradu ožive.

Kokota, ostrvce nade (Kokota: The Islet Of Hope, 2016, 29′) r. Craig Norris

Sinopsis: Ostrvo nade priča priču o Mbarukovoj potrazi da pomogne Kokoti. Ovaj kratki dokumentarac upoznaje gledaoce sa jakim ljudima koji žive na prvoj liniji klimatskih promena i istražuje kako su ovi neverovatni heroji uspeli da se na inovativan način prilagode klimi koja se zagreva dok pošumljavaju svoje ostrvo. Ovaj inspirativni film šalje poruku ljudima širom sveta da jednostavna rešenja zaista mogu imati ogroman uticaj.

Olmo (2019, 08′) r. Silvio Soldini

Sinopsis: Olmo, osamdesetogodišnjak, gleda kroz prozor zgrade u predgrađu grada. Njegov osmogodišnji unuk Đulio mu čita članak iz novina o topljenju glečera, efektu staklene bašte, metanu i CO2… „Šta je C-O-2?“ pita dete. „Sećaš li se ugljen-dioksida koji smo proučavali?“ kaže deda. „Onaj koji drveće diše?“ pita Đulio. Dan kasnije, umesto u školu, dečak odlazi u kratku šetnju, u potragu za starim drvetom.

Précieux (2018, 12′) r. Paul Mas

Sinopsis: Džuli, devetogodišnja devojčica, ne može da se integriše u svoju školu. Sa Emilom, novim učenikom, otkriva crtanje. Na taj način, drugi učenici počinju da je prihvataju. Što se više integriše u školu, to više odbija Emila.

Kurut (Qurut, 2019, 05′) r. Shahrbanoo Sadat

Sinopsis: Zora je. Ruralni centralni Avganistan. Mlada žena muze kozu, dok joj mali sin pomaže tako što drži rogove koze. Stado koza i ovaca čekaju da budu pomuzene pre nego što ih mladi pastir odvede na celodnevnu ispašu u planine. Ona kuva kuruti, jedno od najpopularnijih jela u celom Avganistanu, ali posebno u centralnom Avganistanu. Već nekoliko godina ljudi prave sve manje i manje kurutija dok se bore da nahrane svoje životinje jer su planinski pašnjaci erodirali. Klimatske promene utiču na ciklus kiše i plodnost zemljišta u celom regionu.

RÉCIT DE SOI (2018, 05′) r. Géraldine Charpentier

Sinopsis: Dok su nebinarne reprezentacije retke, Lu govori o njihovom odnosu prema rodu, odeći i drugim markerima.

Tant de forets (2014, 03′) r. Burku Sankur, Geoffrey Godet

Sinopsis: Kratki film je zasnovan na pesmi Žaka Prevera. Pesma govori o ironiji činjenice da nas novine upozoravaju na seču šuma iako su same od papira.

Efemerno (The Ephemeral, 2020, 20′) r. Jorge Muriel

Sinopsis: Dva stranca se sreću u vagonu metroa. Obojica nose svoju prošlost sa sobom. Obojica gledaju iz perspektive svoje sadašnjosti. Ovo kratko i efemerno putovanje koje ih nakratko spaja odrediće njihovu budućnost.

Termostat 6 (Thermostat 6, 2018, 05′) r. Maya Av-Ron, Mylène Cominotti, Marion Coudert, Sixtine Dano

Sinopsis: Dajana ne može više da ignoriše curenje plafona iznad porodičnog restorana…

TUÃ INGUGU (2019, 08′) r. Daniela Thomas

Sinopsis: Starosedeoci Xingu žive u bliskoj simbiozi sa vodom, međutim reke u Sao Paulu propadaju zbog zabrinjavajućeg nivoa zagađenja vode hemikalijama koje se koriste u industriji agrobiznisa i plastike. Ovaj kratki film prikazuje odnos između zajednice Xingu i njihove reke, kao i emocije jednog od njih kada ga odvedu da vidi reke Sao Paula. Poetski film koji osuđuje zagađenje vode.

UNE SOEUR (2018, 17′) r. Delphine Girard

Sinopsis: Noć. Automobil. Ali je u opasnosti. Kako bi preživela, ona mora da obavi najvažniji telefonski poziv u svom životu.