Festival evropskog filma, čiji je cilj promocija evropske kinematografije, završen je za 2023. godinu – projekcijama i tribinom u Novom Sadu.

EU info point Novi Sad u saradnji sa partnerima, organizacijama iz Vojvodine, realizovao je ukupno 21 bioskopski dan. Tako su građani Bečeja, Bačke Palanke, Sombora, Ruskog Krstura, Vršca, Apatina i Novog Sada imali priliku da pogledaju 31 film.

Filmovi koji su žanrovski najrazličitiji, od komedija, igranih filmova do drama i kratkih ostvarenja tematizuju socijalnu pravdu, ljudska i manjinska prava, porodične odnose i drugo.

Kao uvertira i promocija Fesitvala evropskog filma, ali i filmskog stvaralaštva u avgustu je organizovano po tri radionice za mlade od 18 do 30 godina u Novom Sadu i Nišu, koje su se bavile pisanjem scenarija, rada sa filmskom ekipom i rad na dokumentarnom filmu.

„Kratkometražni dokumentarni film – kako ispričati isečak stvarnosti“ jeste radionica koju je vodio reditelj Marko Grba Singh na kojoj su se polaznci upoznali sa osnovama filmske režije dokumentarnog filma sa posebnim osvrtom na kratkometražni dokumentarni film.

Na radionici „Od ideje do priče – osnove dramaturgije kratkometražnog filma“ polaznici su uz dramaturge Mašu Seničić i Borisa Grgurovića, imali priliku da se upoznaju sa osnovama filmske dramaturgije, strukture scenarija dugometražnog filma, kao i o razlikama između strukture za dugometražni i kratkometražni film.

Radionica direktorke fotografije Bojane Andrić i reditelja Koste Đorđevića „Od priče do živih slika – osnove režije kratkometražnog igranog filma“ bila je posvećena zajedničkom radu reditelja i snimatelja na kojoj su polaznici dobili korisne savete o kreiranju ekipe i radu sa malim budžetima, metodama rada sa glumcima i kreativnom upotrebom zvuka na filmu, i omogućila je polaznicima radionice da svoje ideje sagledaju na praktičan način koji će ih voditi ka realizaciji novih filmova.

Završnica promotivno-edukativnog dela Festivala evropskog filma bila je tribina „Perspektive filmske umetnosti u Srbiji – produkcijski kapaciteti i prilike za finansiranje“.

Cilj tribine bio je da pokrene razgovor o tome koliko kapaciteta ima scena autorskog filma u Srbiji, ali i da li oni imaju prostor na filmskoj sceni. Učesnici  filmski reditelj Aleksandar Reljić, reditelj i selektor Beldocs festivala Igor Stanojević i direktorka međunarodnog festivala filma Filmski front Nina Latinović, razgovarali su o prilikama za jačanje kapaciteta autorki i autora u Srbiji, a podelili su i svoja iskustva sa Pitching foruma, raznih dostupnih konkursa za filmsko stvaralaštvo te su sa posetiocima razgovoarali o mogućnostima i razvoju njihovih ideja.

Filmovi prikazani na Festivalu evropskog filma deo su projekta Cineuropa koji je Evropska komisija je u novembru 2018. godine započela kako bi obezbedila podršku u kreiranju i unapređenju kvaliteta evropskih filmskih festivala. Projektom upravlja konzorcijum koji su formirali Institut Gete, Francuski institut i Cineuropa, portal za promociju evropske kinematografije.