File: “Samo ukrajinski plan može da funkcioniše”

0

Komesar za proširenje i politiku prema susedima, Štefan File, nastavio je političke napore EU kako bi pomogao Ukrajini da nađe izlaz iz političke krize. Razgovarao je sa partnerima u Kijevu u utorak, sredu i četvrtak. Nakon toga, izdao je medijima saopštenje koje sledi.

Komesar za proširenje i politiku prema susedima, Štefan File, nastavio je političke napore EU kako bi pomogao Ukrajini da nađe izlaz iz političke krize. Razgovarao je sa partnerima u Kijevu u utorak, sredu i četvrtak. Nakon toga, izdao je medijima saopštenje koje sledi. (pogledajte i video).

”Ovo je moja treća poseta u protekle tri nedelje. Ova poslednja je u velikoj meri povezana sa zasedanjem Saveta spoljnih poslova i ima za cilj da naglasi zabrinutost EU i njenu spremnost da pomogne. Moja osnovna poruka je da ovde može funkcionisati samo jedan plan: ukrajinski plan, koji će napraviti sami Ukrajinci, a koji će biti primenjen brzo.

Rrazgovarao sam sa predsednikom, liderima opozicije, civilnim društvom i aktivistima iz Euromaidana. Svi oni su važni akteri u ovom procesu. Preneo sam im da je neophodan angažman svih kako bi se našlo sporazumno rešenje zasnovano na konsenzusu. Tokom svih poseta sam naglašavao važnost poverenja naroda kao preduslova u političkom procesu. Zaključio sam da poverenje naroda ne može biti postignuto na trgu Majdan niti na drugim trgovima velikih gradova, dok se u celoj zemlji nastavljaju hapšenja, zastrašivanja i zlostavljanja demonstranata i aktivista od strane ljudi u uniformama, civilu ili sportskoj garderobi. Važan deo mog programa je poseta dvema bolnicama, gde sam video povređene demonstrante i policajce. Moja poruka je bila da je nasilje neprihvatljivo. Političari moraju da razmisle o uticaju svog delanja ili nedelanja. Takođe sam iskoristio priliku da se zahvalim za rad lekara u ovim teškim okolnostima.

Iz svih razgovora koje sam vodio, shvatio sam da je neophodno:

  • tnapraviti brze korake ka reformi ustava i obrazovanju nove, inkluzivne vlade, kako bi se obezbedili uslovi za slobodne i pravedne izbore.
  • imenovati preostalog člana Istražnog savetodavnog panela, koji je pokrenuo generalni sekrtear Saveta Evrope, kao i da Panel počne što pre sa radom. Rad Panela je važan: on bi omogućio da istrage koje sprovode ukrajinske vlasti budu sprovedene u skladu sa međunarodnim obavezama Ukrajine.
  • više sigurnosti, a manje nekažnjavanja: poštovanje i zaštita prava i sloboda, prestanak zastrašivanja, zlostavljanja; brzo i transparentno procesuiranje činova nasilja.
  • neobično je i neprihvatljivo da povređene u bolnice doprema policija a ne hitna pomoć.
  • Imao sam priliku da pohvalim rad nezavisnih medija. Sloboda medija je jedan od osnovnih stubova demokratije. U stremljenju ka demokratiji, novinari moraju da imaju slobodu da rade svoj posao, i ne sme im se namerno pretiti. Napadanjem novinara, napada se jedan od stubova demokratije. 

Ovo me dovodi do onoga što EU može da učini kako bi olakšala proces. Kroz naše kontinuirano angažovanje zasnovano na zaključcima donetim u ponedeljak na sastanku Saveta spoljnih poslova, mi ćemo nastaviti da pružamo podršku mirnom političkom procesu.

Spremni smo da zajedno sa međunarodnim partnerima pojačamo naše napore da bismo pomogli Ukrajini da se kroz plan reformi izbori sa teškom ekonomskom situacijom. 

U ponedeljak su ministri spoljnih poslova EU jasno stavili do znanja da ćemo u slučaju pogoršanja celokupne situacije biti spremni da brzo odgovorimo. I dozvolite mi da se osvrnem i na poslednju rečenicu zaključka Saveta spoljnih poslova: Zemlje članice potvrđuju svoju spremnost da saUkrajinom bude potpisan Sporazum o pridrživanju i Sporazum o dubokoj i sveobuhvatnoj zoni slobodne trgovine i da istovremeno ovo nije krajnji cilj naše saradnje.

Da zaključim: Vreme nije na vašoj strani – mi jesmo. Ali ovo je ukrajinski proces. Proces u kom su na kocki budućnost ove zemlje i njen narod.

Da bi ovaj proces bio uspešan, mora da bude inkluzivan – ne samo kad su u pitanju vlast i opozicija, nego i kad su u pitanju civilno društvo i poslovna zajednica. Oni su izuzetno važni kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal ove divne zemlje. Vlasti moraju da shvate da u ovom procesu imaju najveću odgovornost.”

Pogledajte pres konferenciju ovde.

Podeli

Comments are closed.