Mesecima unazad neprikosnoveni vladar svetskih top lista, kako po zaradi, tako i po gledanosti, jeste animirani film Super Mario Bros, snimljen po motivima iz istoimene igre o avanturama italijanskog vodoinstalatera nastale pre četrdeset godina za japanski Nintendo.

Na listama je i animirani film o superheroju Spajdermenu, a oba kinematografska dela sinhronizovana su na srpski jezik za potrebe prikazivanja u Srbiji, gde nema velikih razlika kada su nagledaniji filmovi u pitanju u odnosu na svet.

Da je bioskop popularan uprkos sve većem broju striming platformi na kojima je moguće gledati filmove, pokazuju i podaci da je gotovo svaki stanovnik Gornjeg Milanovca u prethodnim godinama posetio jedini bioskop u ovom gradu koji postoji u okviru Kulturnog centra, navodi Boban Stefanović iz ove institucije.

„Od ukupnog broja filmova koje puštamo u našem bioskopu, pola repetroara je namenjeno deci i mladima, a i odnos publike je takav“, kaže Stefanović.

Kako bi se što više evropski animirani film približo mladima, Mreža kinoprikazivača Srbije (Serbian Cinemas Network) uz finansijsku podršku Kreativne Evrope organizovaće projekcije filmova i radioniocu sinhronizacije za mlade talente „Euro Fest for Kids“.

Mreža biskopa koju čine Kulturni centar Gornji Milanovac, Leskovački kulturni centar i mts Dvorana promovisaće evropske filmove za decu u Srbiji, fokusirajući se na ona meta gde je prikazivnje kinematografskih ostvarenja ograničen.

Na novi način ova mreža bioskopa razvijaće publiku, ali i ojačati standarde svih partnera na ovom projektu.

U okviru „Euro Fest for Kids“ održaće se i radionica „Kako sinhronizovati crtani film“ koju će voditi filmski profesionalci u oblasti sinhronizacije, kao i filmski distributeri.

Prva u nizu radionica biće održana u Gornjem Milanovcu.

Na kraju radionica namenjenih za dvadesetoro dece iz Beograda, Leskovca i Gornjeg Milanovca, najtalentovaniji učesnici će „pozajmiti“ svoje glasove za jedan evropski dugometražni animirani film.

Sinhronizovani film će premijerno biti prikazan na festivalu koji će se održati u februaru 2024. godine (od 6. do 9. februara) u sva tri grada, a nakon toga i distribuiran u više od 40 bioskopa, članicama Mreže kinoprikazivača Srbije (Serbian Cinemas Network), širom Srbije.

Projekat podržava „Collaborate to Innovate“ udruženja Europa Cinemas – MEDIA Kreativna Evropa.