Finska preuzela predsedavanje Savetu Evropske unije

0

Rumunija je nakon šestomosečnog perioda predala predsedavanje Savetu Evropske unije Finskoj. Premijer i ministri iz skandinavske države predvodiće sastanke sa svojim kolegama iz drugih zemalja članica do 31. decembra.

Prioriteti finskog predsedavanja biće ojačavanje zajedničkih vrednosti i vladavine prava, konkurentnost i socijalna inkluzija, preuzimanje uloge globalnog lidera u borbi protiv klimatskih promena i sveukupna zaštita bezbednosti građana.

Evropska unija se suočava sa sa sve težim i nepredvidljivim globalnim političkim okruženjem: velike sile se takmiče i sve je prisutniji unilateralizam, međunarodni sistem baziran na pravilima i njegove norme se sve više menjaju.

Temelj evropskih integracija – mir, bezbednost, stabilnost, demokratija, napredak – moraju da se zaštite. Samo zajedničkim akcijama i odbranom zajedničkih vrednosti, EU može da se izbori sa najvećim izazovima našeg vremena, dok istovremeno promoviše dobrobit i napredak svojih građana, stoji na sajtu finskog predsedavanja.

„Finska će tokom predsedavanja Savetu Evropske unije imati priliku da utiče na budućnost EU. Ta budućnost bi trebalo da bude društveno, ekonomski i ekološki održiva. Slogan predsedavanja upravo ističe taj cilj: Održiva Evropa – Održiva budućnost“, kaže premijer Finske Anti Rine.

Brojni evropski lideri zahvalili su se rumunskim državnim zvaničnicima na poslu koji su uradili tokom predsedavanja u prvoj polovina godine.

Pogledajte još:

Podeli

Comments are closed.