Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pojasnili su dodatne odluke u vezi sa krizom u Ukrajini.

„Dok rat u Ukrajini besni, a Ukrajinci se hrabro bore za svoju zemlju, Evropska unija još jednom pojačava podršku Ukrajini i sankcijama protiv agresora – Putinove Rusije. Po prvi put u istoriji, Evropska unija će finansirati kupovinu i isporuku naoružanja i druge opreme zemlji koja je na udaru. Ovo je prelomni trenutak. Istovremeno, još jednom jačamo naše sankcije protiv Kremlja i njihovog saradnika, Lukašenkovog režima“, rekla je predsednica Fon der Lajen.

Detaljnije o sankcijama

„Nastavljamo da blisko sarađujemo sa partnerima širom sveta. I mi ostajemo u bliskim kontaktima sa našim ukrajinskim prijateljima. Liderstvo predsednika Zelenskog i njegova hrabrost i otpornost ukrajinskog naroda su izvanredni i impresivni. Oni su inspiracija za sve nas. Dočekujemo raširenih ruku one Ukrajince koji moraju da beže od Putinovih bombi i ponosna sam na toplu dobrodošlicu koju su im pružili Evropljani. Mi mobilišemo sve napore i svaki evro da podržimo naše istočne države članice – da ugostimo i brinemo o ovim izbeglicama. Uradićemo to u punoj solidarnosti“, zaključuje Fon der Lajen.

„Rat je ponovo na granicama Evrope. Predsednik Putin gazi državnost i identitet suverene Ukrajine i njenog naroda. Vidimo očigledna kršenja međunarodnog prava i sve više civilne infrastrukture koja je na meti, kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Putin bombarduje, lansira raketne udare i ubija nevine ljude. Ali ukrajinske oružane snage žestoko uzvraćaju i pokazuju herojski otpor ovoj invaziji. To je narodna vojska koja se bori protiv svog osvajača. Putinov rat nije samo protiv Ukrajine.

„Moramo da razumemo ozbiljnost situacije za Evropljane i globalnu bezbednost: Putin je danas popodne objavio da stavlja ruske snage nuklearnog odvraćanja u „visoku pripravnost“. Upravo sam imao virtuelnu konferenciju sa ministrima spoljnih poslova G7, a pridružio nam se i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, koji nas je obavestio o najnovijim dešavanjima na terenu i hitnim potrebama Ukrajine. Rekao sam mu vrlo jasno. Došli ste prošle nedelje i tražili ste SWIFT i oružje. Sada isporučujemo oba. Činimo sve što možemo da podržimo Ukrajinu, stojimo uz ukrajinski narod u praktičnom smislu“, kaže visoki predstavnik Borelj.

Izjava predsednice Evropske komisije Fon dej Lajen

Izjava visokog predstavnika Borelja

Snimak celog obraćanja