Kako proizvodimo i konzumiramo hranu i energiju i kako se pomeraju ljudi i roba, utiču na našu životnu sredinu, klimu i zdravlje. Novi konkurs za fotografiju Evropske agencije za životnu sredinu, “Sustainably yours”, poziva Evropljane da pošalju fotografije izazova i prilika u izboru održive hrane, energije i mobilnosti.

Konkurs je otvoren za građane zemalja članica EEA i zemalja Zapadnog Balkana, tako da su učesnici iz Srbije takođe pozvani da pošalju svoje fotografije. Svi učesnici moraju biti stariji od 18 godina. Pročitajte više o pravilima takmičenja i kako da učestvujete na stranici “Sustainably yours”.

Photo: European Environment Agency

Kako biste učestvovali, pošaljite najbolje fotografije, do 15. maja 2019. godine, na bilo koju od ove tri teme:

  1. Održiva hrana

Možete li uhvatiti kako izgleda održiva hrana, ili kako ona izgleda? Možete li pokazati kako se proizvodi i dostiže do naših tanjura? Koja su rešenja da bi naš sistem hrane bio održiviji?

  1. Održiva energija

Koristimo energiju za sve, od zagrevanja naših domova i proizvodnje do kretanja i punjenja mobilnih telefona. Možete li pokazati kako naša zavisnost od energije izgleda ili kako možemo proizvesti energiju bez negativnih efekata na okolinu i klimu? Šta nas zaustavlja?

  1. Održiva mobilnost

Idemo u školu, na posao, u posetu porodici i prijateljima, i idemo na praznike da otkrijemo nova mesta. I transportujemo stvari koje trošimo. Od kompaktnih gradova do efikasnih motora i čistih goriva, možete li uhvatiti izazove i mogućnosti za održivu mobilnost?

Pobednici u tri takmičarske kategorije dobijaju novčanu nagradu od 1000 evra. EEA će takođe dati posebnu omladinsku nagradu za najbolju sliku koju je poslao neko od mlađih učesnika. Dobitnik nagrade publike biće izabran među svim finalistima putem glasanja na internetu.

EEA će objaviti pobednike u junu 2019. godine.