Francusko-srpski odnosi sežu do Srednjeg veka i Jelene Anžujske. U moderno doba, veze su uspostavljene otvaranjem prvog francuskog konzulata u Srbiji 1839, nakon čega su se pretočile u snažno bratstvo po oružju tokom Prvog svetskog. U skorije vreme saradnja je ponovo u usponu, a umetnici iz dve zemlje prikazuju često nostalgične perspektive zajedničke običnim ljudima dva naroda.

U prvoj polovini ove godine, tokom francuskog predsedavanja EU, autorka iz Francuske Lor Može fotografisala je Beograd, dok je Nemanja Maraš, autor iz Srbije, fotografisao Pariz. Radovi su izloženi na Izložbi „Primenjena nostalgija Beograd – Pariz“, otvorenoj danas u Domu omladine u Beogradu.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre na otvaranju izložbe je naglasio da fantastična kolekcija fotografija Beograda i Pariza doprinosi ne samo odnosima Srbije i Francuske, nego i odnosima EU i Srbije.

„Beograd i Pariz imaju mnogo zajedničkih osobina i pružaju brojne mogućnosti za građane Srbije i Francuske. Takođe, fotografije ukazuju na postojanje određenih propuštenih mogućnosti, ali i na sve mogućnosti koje stoje pred nama i koje ne treba da propustimo, već da ih prigrabimo. Srbija treba da postane deo EU, a Francuska je doprinela približavanju Srbije EU. Mi delimo zajedničku tradiciju i istoriju“, rekao je ambasador Žiofre.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar primetio je da izložba predstavlja svojevrsno ukrštanje pogleda između Srbije i Francuske.

“Fotografije govore istinu o bliskosti Srbije i Francuske, tačnije Srbije i EU, i prikazuju bliskost, zajedničku istoriju i vrednosti koje dele dve zemlje”, naglasio je Košar.

“Sutrašnja konferencija u Briselu na kojoj učestvuju lideri zemalja EU i Zapadnog Balkana, može potvrditi zajedničke vrednosti i zato se računa na prisustvo Srbije. Tokom francuskog predsedavanja zaključeno je da zemlje Zapadnog Balkana, a pogotovo Srbija, pripadaju EU. Zato računamo na prisustvo Srbije toj konferenciji i želimo da to ne bude propuštena prilika“, rekao je Košar.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović je istakla da je „Primenjena nostalgija“ svojevrsni omaž svakodnevnom životu i evropskom načinu života koji, kako je rekla, Beograd deli sa brojnim prestonicama država članica EU.

Joksimović je podsetila da je prošle nedelje izložba sa identičnom postavkom otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu i navela da je veliki broj građana Pariza već na samom otvaranju pogledao seriju fotografija iz dva grada.

„Ono što smo svi konstatovali jeste da su to dinamika duha i ljudi, život grada, otvorenost, multikulturalnost, posvećenost i kosmopolitizam – ono što dele dva grada“, rekla je Joksimović.

Autor iz Srbije Nemanja Maraš kazao je da fotografije nisu „dogovarane“ i da autorku iz Francuske nije upoznao dok izložba nije završena.

„Voleo bih da se ovaj projekat nastavi jer je lepa prilika za fotografe i odlična konekcija gradova u Evropi“, rekao je Maraš.

Izložba traje do 30. juna, a reč je o 21. izložbi u okviru projekta koji sprovodi Ministarstvo za evropske integracije. Projekat „Primenjena nostalgija“ zamišljen je kao serija zajedničkih izložbi fotografija dva fotografa – jednog iz Srbije i drugog, iz zemlje predsedavajuće EU. Ideja je da se i na ovaj način unapredi kulturna razmena između dveju zemalja, kao i da se promovišu evropske vrednosti i saradnja Srbije sa državama članicama EU.

Izložbu fotografija upotpuniće i prateći kulturno – umetnički program, pa će posetioci Doma omladine Beograda, imati priliku da degustiraju specijalitete Francuske i Srbije na etno – gastro danu, poslušaju predavanja o naučnoj fantastici u francuskoj književnosti, kao i srpsko-francuskim diplomatskim i vojnim odnosima u 19. veku, da uživaju u koncertu muzike francuskih i srpskih kompozitoira, pogledaju francuski film „Školski život“ (La vie scolaire), autora Fabijena Marsua (Grand Corps Malade – GCM) i Mehdija Idira, a za osnovce i srednjoškolce pripremljena je besplatna radionica digitalne fotografije.

Kompletan program pratećih događaja možete preuzeti ovde.