Glas mladih mora da se čuje

0

U okviru četvrtog Regionalnog foruma mladih lidera, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Sem Fabrici rekao je da su mladi najveće glasačko telo i podrška ideji Evropske unije.

On je govorio na panelnoj sesiji „Quo Vadis, EUrope?“ uz ambasadora Savezne Republike Nemačke, Tomasa Šiba. Izazovi sa kojima se suočava Evropska unija bili su glavni prednet diskusije.

„Najveći izazovi ostaju klimatske promene, održiva ekonomija, migracije i proširenje EU. Kako odgovoriti na ove izazove? Sistem već postoji, potrebno je vreme. Takođe, važan je glas ljudi. Važno je da to što su mladi većinom za EU. Njihov glas bi trebalo da se čuje“, izjavio je Fabrici.

Nakon panela usledila je završna plenarna sesija – „Western Balkans in 2030 – Visions. Wishes. Realities.“ na kojoj su govorili premijerka Republike Srbije, Ana Brnabić i premijer Republike Severne Makedonije, Zoran Zaev.

Premijerka Brnabić poručila je mladim ljudima Zapadnog Balkana da imaju generaciju političara na važnim pozicijama koji su “spremni da menjaju stvari”, ali da ako oni to sami ne vide, propustiće sansu da se zajedno promene stvari.

„Potrebno je više kritičkog razmišljanja kako bi se sagledalo i shvatilo koliko su se region i zemlje regiona promenile u poslednjih pet, šest godina. U zemljama Zapadnog Balkana, previše pažnje posvećuje tome šta se dešava unutar EU, odnosno mnogo više nego onome šta se dešava u sopstvenim zemljama i šta je to što je potrebno da se promeni da bi mladi ljudi ostajali, a neki se i vratili“, poručuje premijerka Brnabić.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je mladima da bi trebalo da ostanu u svojoj zemlji i učestvuju u kreiranju reformi.

„Kako možemo da znamo šta je potrebno mladim ljudima, ako oni o tome ne budu govorili jasno i glasno? Pitanje je da li će se mladi uhvatiti u koštac sa problemima i govoriti bez zadrške ili će otići u zapadnoevropske zemlje, gde će biti bogatiji, ali neće biti srećniji. Niko vam neće pokloniti napredak, morate sami da se borite za njega. Istorija kaže da su mladi ti koji su predvodili razvojne procese u zemlji“, rekao je Zaev.

Mladi lideri iz regiona, učesnici ovogodišnjeg Foruma, imali su priliku da diskutuju sa predsednicima Srbije, Slovenije i Severne Makedonije, premijerima Srbije i Severne Makedonije, Kantona Sarajevo, kao i sa gradonačelnicima Novog Sada, Ljubljane i Tirane, te predstavnicima EU.

Četvrti Regionalni forum mladih lidera održava se u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji-lokalno veće Novi Sad i Beogradskog fonda za političku izuzetnost, a uz podršku Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, Saveta za regionalnu saradnju, Regionalne kancelarije za omladinsku saradnju, Polјskog predsedavanja Berlinskim procesom i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Podeli

Comments are closed.