Pred punom Novosadskom sinagogom Orkestra mladih Zapadnog Balkana (WBYO) održao je koncert, koji je izazvao veliki aplauz i ovacije publike po završetku nastupa.

Mladi profesionalni muzičari iz Novog Sada, Beograda, Berana, Đakovice, Kikinde, Niša, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Skadra, Skoplja, Tirane, Tuzle, pokazali su svoje snažno umetničko umeće. Publika je uživala uz kompozicije Edvarda Griga, Frederika Šopena, Gertija Druge, Aleksandera Tansmana i Dmitrija Šostakoviča.

Posle nedelju dana vežbanja u Muzičkoj akademiji u Prištini, Orkestar počinje svoju letnju turneju 2022. Pored toga, biće održan drugi deo turneje u Nemačkoj, počev od 11. avgusta, na „Ioung Euro Classic Festival 2022“ u Berlinu, kao i na „Kultursommer Nordhessen Festival“ u Kaselu.

„Radujemo se ovoj turneji, jer smo intenzivno radili poslednjih nekoliko dana da svaki pojedinac bude formirani član orkestra. Čast nam je što debitujemo u Bosni, Crnoj Gori i Nemačkoj i prenosimo našu poruku van granica“, kaže Desar Sulejmani, dirigent orkestra.

Orkestar Zapadnog Balkana osnovan je 2019. godine kao platforma za saradnju mladih muzičara šest zemalja regiona koji okuplja 60 mladih muzičara iz Srbije i Zapadnog Balkana. Planirano je bilo da počnu sa radom u proleće 2020. godine, kada je bila u planu i prva turneja, ali je nekoliko dana uoči početka izbila i zvanično pandemija korona virusa. Nekoliko planiranih koncerata je otkazano, da bi se aktivnosti nastavile u jesen 2020. kroz onlajn projekat Building Musical Bridges in the Western Balkans.

Prve „prave“ probe počele su u oktobru 2021. godine, a zbog nestabilne epidemiološke situacije koncerti su najpre ograničeni bili na Prištinu, Skoplje i Tiranu. Orkestar je u Novom Sadu nastupao letos na Trgu slobode povodom proslave Dana Evrope 9. maja 2022.

„Ideja koja stoji iza orkestra i poruka koju nosimo je važnija nego ikada. Pokazati da mlade generacije mogu da ruše barijere prošlosti i grade nove mostove važna je poruka koju treba prenositi dalje“, rekao je Sulejmani.

Nakon koncerata održanih u Skoplju, Prištini i Novom Sadu, orkestru predstoje još dva letnja nastupa, u Mostaru i Kotoru.