„Srbija još mora da radi na reformama javne uprave, pravosuđa borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i slobodi izveštavanja i bezbednosti novinara“, rekla je na predstavljanju Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2021. u Skupštini AP Vojvodine, Andrea Hohuber, šefica sektora za evrointegracije i ekonomiju Delegacije Evropske unije.

Ona je istakla da je Srbija napravila određeni napredak u ekonomiji, uprkos jakom uticaju pandemije Kovid 19, te da je zabeležen blagi pad nezaposlenosti, ali da mora još da se radi na smanjenju sive ekonomije.

Godišnji izveštaj prezentovan je predstavnicima privrede, akademske zajednice, institucija, organizacija civilnog društva u Novom Sadu i Autonomnoj pokrajini Vojvodini, a događaj je zajedno sa EU info kutkom i Delegacijom EU u Srbiji organizovao i Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Aleksandar Simurdić, direktor Fonda, istakao je da je strateški cilj Srbije je da postane članica Evropske unije i da na tome mora da radi.

„Ovo opredeljenje zasnovano je na realnim političkim i ekonomskim procenama. EU je projekat integracija bez presedana, a kada su u pitanju ekonomski odnosi EU je glavni trgovniski partner Srbije, najveći izvor stranih direktnih investicija, najveći donator bespovratnih sredstava. S obziron na navedene realne pokazatelje jasno je zašto je pristupanje EU realan izbor i za Srbiju i za njene građane. Pored ekonomskih interesa, Srbija se opredelila i za političke vrednosti koje su temelji integracije EU“, izjavio je Simurdić.

Najvažnije zaključke izveštaja možete pročitati na sajtu Delegacije EU u Srbiji, a kompletan izveštaj možete naći OVDE.