Poštovani predsedniče/ predsedniče Vlade/ predsednice Skupštine

Dragi ambasadori, 

Dragi gosti i prijatelji, 

Dobrodošli!

Na današnji dan, pre 74 godine, vođen željom da spreči još jedan razorni rat, ali i da se postave temelji za ujedinjeniju i prosperitetniju Evropu, francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman izneo je predlog koji je od tada promenio Evropu i doveo do onog što danas poznajemo kao Evropska unija.

74 godine kasnije, inicijalna organizacija za ugalj i čelik je postala snažna Evropska unija sa 27 članica i 450 miliona stanovnika, ponosna na svoje vrednosti, obogaćena njenom različitošću i otvorena za integraciju drugih evropskih zemalja.

Šuman je predvodio osnivanje naše Unije, stvorio je uslove i temelje mesta koje danas zovemo dom, naš evropski dom koji danas slavimo u Beogradu.

Dame i gospodo, vaše ekselencije,

 poštovani gosti i prijatelji,

Evropa je naša kuća. Dom demokratskih vrednosti, gde je demokratija suštinski stub našeg evropskog identiteta; zaštita manjina i ljudskih prava, nediskriminacija, medijski pluralizam, vladavina prava, neki su od naših zaštitnih znakova. Učešće, kompromis i dijalog su deo našeg sistema rada.

Mesec dana od danas, od 6. do 9. juna, u ključnom trenutku za evropske demokratije, evropski građani će glasati na jednim od najvećih izbora na svetu i doprineti određivanju političkih prioriteta Evropske unije za narednih pet godina.

Evropa je naša kuća. Kuća prosperiteta za sve naše građane. Ovog meseca slavimo 20 godina od kada se naša porodica uvećala. U maju 2004. građani Kipra, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije postali su državljani Evropske unije. Od tada, njihovi građani uživaju slobodu kretanja širom veće političke, ekonomske i kulturne unije.

Ekonomija Unije je od tada porasla za 27%. Realne plate su se udvostručile od 2004. do 2023. u 10 novih država članica, a nivoi siromaštva su se prepolovili.

Ulazak u Evropsku uniju nije doveo do gubitka sopstvenog identiteta. Građani Poljske, Slovačke i Mađarske su ostali kao i ranije Poljaci, Slovaci i Mađari. Moje kolege ambasadori su takođe dokaz za to. Naprotiv, značilo je ne manje, već više! Više inovacija, više javnih i privatnih investicija, više koristi od slobodnog kretanja roba, usluga, kapitala i ljudi, više standarde i, sveukupno, veće mogućnosti, uključujući i za mlade ljude! 2,7 miliona studenata iz 10 novih država članica je učestvovalo u Erazmus+ programu, prihvatajući priliku da otkrivaju i uče u inostranstvu.

Evropa je naša kuća. Kuća koja obezbeđuje zaštitu svojih građana i njihovog životnog standarda.

U proteklih 20 godina, Evropska unija je napravila značajan napredak u oblasti socijalnih prava, zdravlja i zaštite životne sredine, pomažući da se poboljša opšti kvalitet života ljudi. Danas je priroda bolje očuvana, gradovi imaju čistiji vazduh, a privatnost je zaštićena širom Unije. Solidarnost između država članica EU je takođe porasla, pri čemu države članice jedna drugoj pružaju pomoć od životnog značaja u slučaju katastrofa kao što su poplave ili šumski požari. I moram da kažem, zahvalio bih se i Srbiji koja je takođe doprinela ovoj zaštiti naših građana.

Ovo je dovelo do značajnog povećanja kvaliteta života u 10 novih država članica. Prosečni očekivani životni vek se popeo sa 75 na 79 godina, zatvarajući jaz sa prosekom EU-27 od 81 godine.

Evropa je naša kuća. Kuća koja sarađuje sa drugim partnerima u sve složenijem i izazovnijem svetu. Sa 27 država članica, EU je postala jači geopolitički igrač. Da okupi svet da preduzme akcije u vezi sa klimatskim promenama, da se bori protiv pandemije kovida 19 ili da podrži demokratiju. U tom pogledu računamo na Srbiju, da bude pouzdan partner, deli našu sudbinu i viziju na svetskoj sceni i zajedno sa nama napreduje.

U pozadini ničim izazvane i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu, EU i naše države članice su radile zajedno na pružanju podrške ukrajinskom narodu. EU je takođe odobrila privremenu zaštitu za više od 4,1 miliona ukrajinskih izbeglica. Želeo bih danas da odam poštovanje hrabrosti ukrajinskog naroda koji je i dalje jak i da ponovim da je EU uz njega koliko god bude potrebno.

Takođe bih želeo da se zahvalim Srbiji i građanima Srbije na podršci koju pružaju Ukrajini i njenim građanima.

Osim toga, EU je takođe bila vodeći svetski humanitarni donator. Pružamo podršku ne samo u Ukrajini, već u Gazi, Sudanu i drugim delovima sveta. Takođe smo proširili našu svetsku trgovinu, što nam je omogućilo da stvorimo nove prilike u inostranstvu za naše kompanije i naše građane. Od 2004. naša globalna međunarodna trgovina se povećala za 3 biliona evra – dostigavši prošle godine 5 biliona evra.

Evropa je naša kuća. Kuća otvorena za dobrodošlicu novim zemljama.

Prošlog oktobra, u Granadi, lideri EU su ponovo potvrdili da je proširenje geostrateško ulaganje u mir, bezbednost, stabilnost i prosperitet, što zahteva da EU bude spremna da dočeka nove države članice.

Zemlje kandidati treba da pojačaju reforme, dok EU počinje sa pripremama za prijem novih članica u narednim godinama.

Ruska invazija na Ukrajinu je izazvala fundamentalne promene na našem kontinentu. Ukrajina, Moldavija ili Gruzija su sada zemlje kandidati. Zaista postoji novi zamah za proširenje, nova prilika koju Srbija i ceo zapadni Balkan treba da iskoriste.

Naš Plan rasta, zajedno sa Programom za reformu i rast, vrednim 6 milijardi evra, koji je usvojen pre nekoliko dana, pružiće opsežnu dodatnu podršku na pristupnom putu Srbije, ali i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Zajedno sa našom podrškom u okviru IPA programa, koja je Srbiji već dala preko 4 milijarde evra bespovratne pomoći u poslednjih 10 godina, mi ćemo postići isti intenzitet pomoći po glavi stanovnika u Srbiji kakav države članice dobijaju od kohezione politike EU. Drugim rečima, EU je Srbiju počela da tretira kao državu članicu, otvarajući mogućnosti koje su dostupne našim građanima.

Dame i gospodo, vaše ekselencije, poštovani gosti i prijatelji,

Evropska unija je u potpunosti posvećena podršci Srbiji i njenim građanima da se pridruže našoj kući, njenoj evropskoj kući, kojoj s pravom pripada.

Ovo zahteva kontinuirane napore da se zemlja reformiše, političku volju da se reforme sprovedu i da se reše čak i teža pitanja u procesu.

Radujem se u tom pogledu angažovanju sa novom Vladom Srbije i želeo bih da se zahvalim premijeru što je danas sa nama, uključujući i u kontekstu pripreme Reformske agende koja je u toku.

Računamo na srpske vlasti, na srpske organizacije i na građane Srbije da nam se pridruže da zajedno dalje gradimo našu evropsku kuću.

Srbija je lepa zemlja, sa bogatom istorijom i bogatom tradicijom. Srpski narod je vredan, velikodušan i genijalan. Srbija ima mnogo da doprinese EU, našoj zajedničkoj kući.

 Pridružite nam se da zajedno dalje gradimo našu evropsku kuću demokratskih vrednosti za sve naše građane.

 Pridružite nam se da zajedno dalje gradimo našu evropsku kuću prosperiteta za nas, našu decu i njihovu decu.

 Pridružite nam se da zajedno dalje gradimo našu evropsku kuću, kuću koja obezbeđuje zaštitu naših građana, njihovih interesa i njihovog životnog standarda.

Pridružite nam se da zajedno dalje gradimo našu evropsku kuću, kuću koja može da sarađuje sa drugim organizacijama i drugim zemljama u sve složenijem i izazovnijem svetu.

I pridružite nam se da zajedno dalje gradimo našu evropsku kuću, kuću otvorenu za dobrodošlicu novim evropskim članicama kako bismo zajedno kovali našu zajedničku evropsku sudbinu.

Evropa, je naša kuća! I uvek smo bolji zajedno.

Hvala puno i srećan Dan Evrope!