Uvodni govor predsednika Evropske komisije Žana-Kloda Junkera uoči samita G20 na konferenciji za štampu održanoj sa Donaldom Tuskom, predsednikom Evropskog saveta, u Hangdžou u Kini:

Želim da, zajedno sa predsednikom Tuskom, čestitam predsedniku Si Đinpingu i vladi Kine na pripremama za 11. samit lidera Grupe G20. Naši kineski prijatelji su naporno radili kako bi pripremili ovaj samit i odradili su sjajan posao. Ovo ne kažem iz kurtoazije, već zato što stvarno to mislim.

Ovaj sastanak je prilika za Kinu da pokaže odgovornost koju sa sobom nosi velika ekonomska moć – prilika da promoviše globalnu ekonomiju zasnovanu na pravilima i koja svima ide na ruku.

Ovaj samit je takođe prilika za Grupu G20. Nakon nekoliko godina krize, sada moramo da pokažemo da možemo da ostvarimo dugoročni rast i povratimo poverenje.

Evropska unija je na čelu ove kolone. Evrozona je ove godine imala veći rast od SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva zajedno, rast za koji očekujemo da dostigne 1,8 odsto. Nezaposlenost takođe beleži najniži nivo u poslednjih sedam godina, period u kom smo otvorili preko sedam miliona radnih mesta.

JT

Naša strategija – uspešni ciklus investicija, strukturnih reformi i odgovorne javne potrošnje – funkcioniše. Pokazalo se da reforme donose rezultate. Zato ćemo na ovom samitu pozvati naše partnere da sprovedu strategije rasta koje smo dogovorili.

Naš Investicioni plan za Evropu je već mobilisao 116 milijardi evra u prvoj godini. To znači da smo već ostvarili 37 odsto cilja od 315 milijardi. 200.000 malih i srednjih preduzeća u Evropi sada imaju bolji pristup finansiranju. Ja sada radim na tome da produžimo rok i proširimo obim ovog Plana.

Trgovina je još jedan od značajnih pokretača otvaranja radnih mesta i rasta: u proseku, svakih milijardu evra izvoza je zaslužno za opstanak 14.000 radnih mesta širom EU. Više od 30 miliona radnih mesta, odnosno svako sedmo radno radno mesto u EU, sada zavisi od izvoza u ostatak sveta.

Naš novi trgovinski sporazum sa Kanadom je najbolji i najnapredniji sporazum koji smo ikada sklopili kao Evropska unija. Osim što otvara nove prilke za preduzeća i građane, ovaj sporazum označava i novi pristup zaštiti investicija koji podrazumeva transparentnost i nepristranost. Taj sporazum zaslužuje punu podršku država članica, a samim tim i brzu ratifikaciju.

To je ono u čemu je Evropska unija najbolja: u podsticanju ekonomije, postavljanju pravila igre – na osnovu jasnog mandata koji ima. Cilj nam je poštovanje osnovnih načela i visokih standarda koji evropski građani očekuju od nas. Slobodna trgovina mora to i biti.

Ovaj samit mora pod hitno da nađe rešenje za probleme sa kojima je suočena industrija čelika. Pozvaćemo najveće proizvođače Grupe da zajedno rade na tome u okviru Globalnog foruma čiji je posrednik Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj.

Ovo me dovodi do razgovora koje smo sa Kinom vodili o tom pitanju. Od presudne je važnosti da Kina uspostavi mehanizam za nadzor nad viškom kapaciteta u sektoru čelika i razmotri uzroke ovakvog stanja. Na poslednjem samitu između EU i Kine u julu smo razgovarali o ovom pitanju i dogovorili uspostavljanje bilateralne radne grupe. Rešavanje problema viška kapaciteta će staviti Kinu na test budući da Evropska komisija trenutno razmatra tretman prema Kini u svojim antidamping i antisubvencijskim istragama. Ja sam rešen da, zajedno za predsednikom Tuskom, branim interese evropske industrije čelika i njenih radnika.

Još jedno pitanje koje je podjednako važno za obnovu poverenja građana u globalnu ekonomiju je pitanje pravičnog oporezivanja. Sve kompanije moraju da plaćaju porez u zemljama u kojima ostvaruju profit. Prošle nedelje smo bili svedoci značajne odluke o Apple-u. Ta odluka je rezultata intenzivnog rada koji je otpočeo pre nekoliko godina. Naša pravila o državnoj pomoći su sasvim jasna: nacionalne vlasti ne mogu po svom nahođenju odobriti poreske olakšice. Ovo je primer jednakih uslova za sve igrače na tržištu koje Komisija uvek nastoji da zaštiti. Ta pravila moraju da se primene na sve bez izuzetka.

Želim da Evropska unija i njeni međunarodni partneri nastave da rade na ovim pitanjima. Na kraju krajeva, svi imamo isti cilj: da izgradimo sistem oporezivanja kompanija koji je efikasan i pravičan. Zajedno promovišemo ova načela na međunarodnom nivou, uključujući Grupu G20. Komisija je ove godine predstavila nove predloge zakona za borbu protiv utaje poreza i zakona kojima će obavezati multinacionalne kompanije da objavljuju podatke o profitu i plaćenom porezu u svakoj zemlji pojedinačno.

Na ovom sastanku će biti i razgovora o izbegličkoj krizi. Komisija trenutno radi na pripremi ambicioznog Plana za spoljna ulaganja koji će se služiti javnim novcem za privlačenje privatnih sredstava. Moramo da se borimo protiv temeljnih uzroka fenomena izbeglištva i upravo iz tog razloga ćemo proširiti Investicioni plan za Evropu na ostatak sveta.

Konačno, postoji i pitanje referenduma održanog u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovo nije pitanje za samit G20, ali jeste pitanje Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva. Donald i ja pripremamo sastanak u Bratislavi – sastanak 27 lidera zemalja EU – ali pitanje Brexita neće biti jedno od glavnih na dnevnom redu. Najvažnije pitanje će biti budućnost Evropske unije od 27 članica.