Prioriteti grčkog predsedavanja će biti privredni oporavak, jačanje bezbednosti i kohezije unutar Unije, produbljivanje ekonomske i monetarne unije, jačanje evra i integrisano upravljanje migracijama.

U Atini je u sredu uveče u prisustvu najviših zvaničnika Evropske unije održana svečana ceremonija na kojoj je Grčka i formalno preuzela šestomesečno predsedavanje Unijom.

Na ceremoniji, koja je održana uz opsežne mere bezbednosti,  govorili grčki premijer Antonis Samaras i predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo koji su izneli glavne prioritete evropske politike u narednom periodu, ali među njima uopšte nisu pomenuli proces proširenja Unije. Prioriteti Grčke će biti privredni oporavak, jačanje bezbednosti i kohezije unutar Unije, produbljivanje ekonomske i monetarne unije, jačanje evra i integrisano upravljanje migracijama – precizirao je premijer Samaras.

Barozo je u govoru istakao da je izlazak iz ekonomske krize na pomolu i naveo primere Irske i Portugala kao dokaz da je ekonomski oporavak na vidiku.

On je nabrojao uspehe EU tokom prošle godine, među koje je svrstao niz mera za jačanje zajedničkog tržista i kohezije, ali se nije usvrnuo na prijem Hrvatske u punopravno članstvo u julu 2013.

Predsednik EK je istovremeno izrazio očekivanje da će se i Grčka izvući iz trenutnih teškoća zahvaljujući oštrim merama štednje.

„Svestan sam da Grčki narod prolazi kroz težak period i želim da im čestitam na hrabrosti i dostojanstvu“, poručio je Barozo, dodajući da je bez Grčke nemoguće zamisliti modernu evropsku civilizaciju.

U petom po redu predsedavanju EU, od prijema 1981. Grčka namerava da organizuje 14 ministarskih sastanaka i još 120 različitih skupova do 1. jula, kad će predsedavanje preuzeti Italija.

Svečani skup protiče u znaku nezapamćenih mera bezbednosti u Atini, a sva protestna okupljanja su zabranjena .

Vlasti su uvele 18-časovnu zabranu protesta od srede u 6 časova, a pojačano je i prisusutvo policijskih snaga za razbijanje demonstracija u centru grada.

Integralni govor predsednika Baroza

press – release SPEECH – 14 -5

press – release SPEECH – 14 -4