Zamenica ambasadora Evropske unije u Republici Srbiji, Plamena Halačeva, istakla je značaj uspešnog završetka projekta „GROW RASAD Inc.“ kao dokaz nepokolebljive posvećenosti EU pomoći srpskim poljoprivrednicima u ostvarivanju njihovih ambicija. Ovaj projekat predstavlja samo jedan od mnogih koraka ka modernizaciji i unapređenju poljoprivrednih gazdinstava, istovremeno pružajući poljoprivrednicima pristup najnovijim tehnologijama i promovišući energetsku efikasnost na njihovim farmama.

“Od ključnog je značaja prepoznati da ova podrška predstavlja samo početak putovanja Srbije ka integraciji u Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP) EU. Dok poljoprivrednici uživaju u prednostima ovih inicijativa, postaje očigledno da pristupanje EU pruža put ka stabilnoj i predvidljivoj budućnosti srpske poljoprivrede”, rekla je zamenica ambasadora Halačeva i dodala da je u najboljem interesu srpskih poljoprivrednika da prioritet daju pristupanju EU, jer obećava dugoročnu održivost i prosperitet poljoprivrednom sektoru.

Pokretanje IPARD III programa od strane srpske administracije označava naredni korak u kontinuiranoj saradnji između Srbije i EU. Sa značajnom dodelom 288 miliona evra, ovaj program ima za cilj podršku razvoju poljoprivrede u Srbiji. Zamenica ambasadora Plamena Halačeva pozvala je srpske poljoprivrednike da iskoriste priliku i podnesu prijave pre roka 24. maja, kako bi ostvarili povraćaj do 60-75% svoje investicije kroz podršku IPARD-a.

Vlasnik kompanije Grow Rasad Milutin Karas  istakao je kako je ovaj program je sajajn primer kako domaći potencijal uz međunarodnu podršku može da rezultira stvaranjem održivih inovativnih rešenja

“Savremenim pristupom bez ikakvog stvaranja otpada ne samo da posatavljamo nove standarde u poljoprivredi već aktivno doprinosimo očuvanju životne sredine. Na 2-3 hektara mi nemamo nijedan litar otpadne vode, uz pomoć makro i mikro filtera koji se nalaze kod nas u pametnoj sobi. Posebno možemo istaći efekat koji naš staklenik ima na emisiju ugljen-dioksida“, kazao je Karas.

Kompanije „GROW RASAD Inc.“ je uz pomoć IPARD programa izgradila plastenik i kupila opremu za održavanje posebnih mikroklimatskih uslova.

Vrednost investicije iznosi više od milion eura od čega je više od pola miliona eura doprinos Evropske unije, dok je nacionalni doprinos iznosio 175.000,00 eura.

Kompanija je u prethodom periodu imala podršku i od Kraljevine Holandije.

Osnovana 2008. godine kao zajedničko preduzeće holandske kompanije Grow Group i srpske kompanije Planten, „GROW RASAD Inc.“ danas je lider u proizvodnji visokokvalitetnih sadnica povrća. Sa ciljem udvostručenja proizvodnje i dostizanja kapaciteta od 50 miliona sadnica godišnje, kompanija planira ostati predvodnik u regionu u proizvodnji kvalitetnih sadnica i snabdevanju svežom salatom tokom cele godine.

Zamenica ambasadora Plamena Halačeva dodaje:

„Svi moramo uložiti maksimalne napore da iskoristimo ove prilike i bolje informišemo građane, posebno poljoprivredne zajednice, o ovoj obimnoj podršci EU. To uključuje podršku u prvim koracima pripreme aplikacija za finansiranje.“

Ova inicijativa predstavlja samo deo šireg napora ka integraciji Srbije u Zajedničku poljoprivrednu politiku EU, obećavajući stabilnu i prosperitetnu budućnost srpskom poljoprivrednom sektoru.

Do sada je lansirano 15 IPARD javnih poziva, potpisano je više od 1400 ugovora i isplaćeno više od 100 miliona evra poljoprivrednicima iz IPARD podrške, a podržana je i kupovina 600 traktora.

Više o IPARD pozivima