Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han i visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini razgovarali su odvojeno u Briselu sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem o napretku Srbije u pristupnim pregovorima sa EU, potrebi dalje normalizacije odnosa sa Kosovom ali i neophodnosti da Beograd uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

Komesar Han, koji u četvrtak, 20. novembra, dolazi u zvaničnu posetu Srbiji, rekao je nakon sastanka da je uverio Dačića “ u čvrstu posvećenost EU evropskoj perspektivi Srbije. Moja predstojeća poseta Srbiji ove nedelje, a na početku mog mandata, znak je da su pregovori o proširenju zadržali mesto među prioritetima koje su imali ranije“.

„Naglasio sam da Srbija može da računa na punu podršku Komisije u nastavku procesa sa istim uspehom koji je ostvaren do sada“, rekao je Han.

On je, međutim, upozorio da „predstoji još mnogo posla i želim da naglasim da Srbija mora da nastavi sa realizacijom svojih reformskih prioriteta na održiv način, budući da će brzina pregovora zavisiti od napretka ostvarenog u ključnim oblastima, kao i od procesa normalizacije odnosa sa Kosovom“.

On je pohvalio napredak koji je postignut u pogledu normalizacije odnosa sa Kosovom, rekavši da se „zahvaljujući ovom napretku, obe strane približavaju pristupanju EU. Uveren sam da će se Beograd i Priština pobrinuti da se ovaj napredak nastavi“.

U odvojenom saopštenju Mogerini je rekla da je i ona razgovarala sa Dačićem o napretku u dijalogu koji se odvija uz posredovanje EU i primeni sporazuma.

„Nadam se da ću svedočiti i skoroj obnovi dijaloga na visokom nivou, dok EU očekuje da Beograd i Priština u međuvremenu nastave rad na primeni sporazuma“, navodi Mogerini u saopštenju.

U razgovoru sa ministrom Dačićem o spoljnoj politici Srbije, Han je pozdravio „nedvosmislen stav premijera Vučića u pogledu evropskog puta Srbije tokom posete predsednika Putina“.

„Istakao sam da, kad je u pitanju pregovarački okvir Srbije, ona mora postupno da prilagođava svoje spoljnopolitičke stavove onima koje zastupa EU“, rekao je Han.

Istu poruku Dačić je dobio i od Visoke predstavnice:

„Prvom potpredsedniku Dačiću sam još jednom predočila naš stav po pitanju neophodnosti postupnog prilagođavanja srpske sa spoljnom politikom EU“, navodi Mogerini.

Prema njenim rečima tokom susreta sa potpredsednikom Vlade Srbije bilo je reči „i o izazovima spoljne politike sa kojima sa suočavamo u ovom trenutku“, kao i da je ona naročito bila zainteresovana da čuje stavove prvog potpredsednika Dačića u pogledu predstojećeg predsedavanja Srbije OEBS-om.

„Složili smo se da je kriza u Ukrajini glavni prioritet koji mora biti rešen u skladu sa osnovnim principima OEBS-a“, ističe Mogerini.

Han je takođe pohvalio „rukovodstvo Srbije i odgovornost koju ono ima u regionalnoj saradnji. Održavanje regionalne konferencije o ekonomskom upravljanju država Zapadnog Balkana i poseta albanskog premijera Rame Beogradu prošle nedelje, naglašavaju volju Srbije da se nametne kao lider u regionu“.

„EU posvećuje ogromnu pažnju napretku Srbije na njenom putu ka EU, što je znažna poruka za ceo region Zapadnog Balkana”, rekao je komesar Han.

Izjava Johanesa Hana

Saopštenje Federike Mogerini