Han u Skoplju na Danima medija EU-Zapadni Balkan: ulaganje u mlade novinare i jačanje slobode medija

0

Johanes Han, komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju će boraviti u Skoplju 17. i 18. septembra gde će otvoriti konferenciju Dani medija EU-Zapadni Balkan.

Konferencija će okupiti preko 300 predstavnika medija i civilnog društva kao i tvorce politika za Zapadnog Balkana i EU koji će razgovarati o kjučnoj ulozi medija u pristupnom procesu i razvoju predloga i mera za unapređenje položaja novinara i jačanje nezavisnih medija.

Fokus ovogodišnje konferencije će biti na mladim generacijama novinara, a među temama o kojima će se raspravljati će biti ekonomska održivost, regionalna saradnja između medija i profesionalno usavršavanje.

Komesar Johanes Han je uoči posete poručio: „Radujem se učešću u drugoj konferenciji Dani medija EU-Zapadni Balkan koja je nakon prošlogodišnjeg uspešnog prvog izdanja postala prepoznatljiv brend. Ponosan sam što ću biti u prilici da pozdravim preko 300 medijskih radnika i organizacija koje se bave medijima. Konferencija će biti usredsređena na teme poput jačanja slobode medija i pružanja podrške nezavisnim medijima, značaju kvalitetnog izveštavanja u eri dezinformacija i lažnih vesti; takođe će biti reči o poslovnoj održivosti, medijskoj pismenosti, profesionalnom usavršavanju i ulozi javnih servisa. Razgovor stručnjaka i vrhunskih profesionalaca će dati značajan doprinos podizanju svesti o ključnoj ulozi medija i kvalitetnog izveštavanja u procesu pristupanja EU.

Komesar Han će se u Skoplju sastati i sa političkim predstavnicima, među kojima su premijer Zoran Zaev, ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, potpredsednik Vlade nadležan za evropske poslove Bujar Osmani te potpredsednica Vlade i ministarka odbrane Radmila Sekerinska kao i lider partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, a učestvovaće i u dijalogu građana u Štipu.

Za više informacija posetite veb-stranicu posvećenu Danima medija EU-Zapadni Balkan.

Podeli

Comments are closed.