Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu i Kancelarija za evropske integracije Republike Srbije organizovali su prvi sastanak kako bi se procenio postignuti napredak u Srbiji u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope za Zapadni Balkan i Tursku “Horizontal Facility”.

Cilj trogodišnjeg programa “Horizontal Facility” (maj 2016. – maj 2019.) je da se pruži pomoć vlastima u Jugoistočnoj Evropi u usklađivanju sa evropskim standardima u tri ključne oblasti: sprovođenje pravde; borba protiv privrednog kriminala; i borba protiv diskriminacije i zaštita prava ranjivih grupa.

Budžet programa  “Horizontal Facility” iznosi 25 miliona evra, od čega je Evropska unija obezbedila 20 miliona evra, a Savet Evrope 5 miliona evra.

“Program “Horizontal Facility” je instrument za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, skrojen po meri svake države korisnice programa, sa fokusom na usklađivanje sa standardima Saveta Evrope i Evropske unije”, rekao je gospodin Tim Kartrajt, šef misije Saveta Evrope u Beogradu. Gospodin Kartrajt je istakao da ovaj program ima dvojak pristup: tehničku saradnju i Mehanizam za koordinaciju ekspertiza preko koga se mogu pružiti zakonodavni i strateški saveti državi. On je takođe rekao da “Horizontal Facility” velikom brzinom stvara zajednicu koja ima isti cilj, uključujući evropske institucije, druge međunarodne partnere, partnerska ministarstva i institucije Republike Srbije i civilno društvo.

Gospodin Dejan Gojković iz Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije ukazao je na činjenicu da se od Srbije očekuje da sprovede brojne reforme i aktivnosti kako bi ispunila obaveze iz poglavlja 23 i 24, i da kroz pružanje pomoći Srbiji u uklađivanju sa evropskim standardima u oblasti sprovođenja pravde, borbe protiv privrednog kriminala i borbe protiv diskriminacije i zaštite prava ranjivih grupa, program “Horizontal Facility” imaće direktni uticaj na svakodnevni život građana Srbije.

“Srbija korača odlučnim koracima na evropskom putu. Nedavno smo imali četvrti sastanak u vezi sa Sporazumom za stabilizaciju i pridruživanje i teme koje program “Horizontal Facility” pokriva su jako važne u našoj diskusiji. Do sada je otvoreno osam pristupnih poglavlja, a dva su već privremeno zatvorena” – rekao je u svom uvodnom govoru gospodin Nikola Bizel, šef sekcije 1 za operacije pri Delegaciji Evropske unije u Srbiji. On je takođe istakao da će domaće vlasti imati centralnu ulogu kako bi ovaj zajednički poduhvat bio uspešan.

Nakon ovog sastanka, preporuke će biti date Upravnom odboru programa “Horizontal Facility” u junu ove godine, koji će razmatrati preporuke za izmenu programa, uključujući moguće dodatne aktivnosti koje bi se finansirale iz rezervnog fonda programa “Horizontal Facility”.

Ukupan budžet za projekte koji se trenutno sprovode u Srbiji je 3,4 miliona evra.

Sastanku su prisustvovali zvaničnici iz Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva zdravlja, kao i predstavnici Pravosudne akademije, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Kancelarije zaštitnika građana, i nevladinih organizacija. Takođe su bili prisutni i predstavnici iz redova sudija i tužilaca, kao i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Sastanak Koordinacionog odbora zajedničkog programa EU i Saveta Evrope “Horizontal Facility” pružio je platformu učesnicima da procene dosadašnji napredak i ponude smernice za sprovođenje sedam projekata u okviru programa: Jačanje zaštite ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenih lica u Srbiji; Podrška efikasnim pravnim sredstvima i uzajamnoj pravnoj pomoći; Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju u Srbiji; Podsticanje demokratske kulture u školama; Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Srbiji; Sprečavanje i borba protiv trgovine ljudima u Srbiji; Jačanje zakonskih garancija za nezavisne i nepristrasne sudove.