Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana se od 2015. suočavaju sa nezapamćenom izbegličkom krizom. U 2015. i prvom tromesečju 2016, kroz Srbiju je prošlo preko 920.000 izbeglica i migranata, prvenstveno iz Sirije, Avganistana i Iraka na putu ka Mađarskoj i Hrvatskoj.

Nakon što je početkom 2016. zatvorena takozvana zapadnobalkanska ruta, broj izbeglica koje su prinuđene da budu u Srbiji sada iznosi nešto više od 6.650, od čega ih je 94 odsto smešteno na 17 vladinih lokacija.

Evropska komisija je od početka krize izdvojila preko 20,1 milion evra humanitarne pomoći kako bi pomogla izbeglicama i migrantima u Srbiji. Podrška EU je usmerena na pružanje elementarne pomoći u centrima za pomoć izbeglicama, uključujući zdravstvene usluge, toplu odeću, hranu, vodu, prostorije za boravak dece i zaštitu. Pomoć je u međuvremenu proširena na obezbeđivanje kuvanih obroka u centrima kao i neformalno obrazovanje.


Video: Caritas Srbija

Projekat pružanja hitne pomoći u vidu hrane koji sprovodi Caritas Srbije, jedan je od projekata koje finansira Odeljenje EU za humanitarne operacije. U okviru projekta, migrantima u kampovima na jugu Srbije su obezbeđena tri obroka dnevno (doručak, ručak i večera) kako bi se adekvatno zadovoljile njihove dnevne potrebe za hranom.

Za pripremanje hrane je zaduženo preduzeće „Tradicija juga” iz Vranja koje zapošljava uglavnom žene iz ugroženih društvenih grupa (samohrane majke, žrtve nasilja, žene iznad 50 godina starosti i one koje su ostale bez posla u procesu privatizacije). Na ovaj način se migrantima obezbeđuju hranljivi obroci pripremljeni u skladu sa njihovom kulturom ishrane, dok se istovremeno pomaže i članovima lokalne zajednice.