Razumem evroskepticizam u Srbiji, ali činjenica je da građani novih članica Evropske unije danas žive bolje nego pre članstva, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović na predstavljanju publikacije „Vodič za korišćenje EU fondova u Srbiji- IPA 2“.

Joksimović je publikaciju o fondovima EU predstavila na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu zajedno sa ambasadorom EU Semom Fabricijem.

Predstavljen je informator o predpristupnim fondovima EU do 2020. godine u kome Unija finansijski pomaže Srbiji u oblastima poljoprivrede, ruralnog razvoja, energetike, ali i zapošljavanja, socijalne politike, obrazovanja i regionalne saradnje.

Joksimović je istakla da je važno upoznati građane Srbije sa tim kakvu Srbija ima korist od statusa kandidata za članstvo u EU.

Prema Joksimović, Srbija bi do kraja godine mogla da otvori tri nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

Fabrici je istakao da EU godišnje izdvaja za Srbiju 200 miliona evra bespovratne pomoći i da je najveći davalac.

Kako je istakao Fabrici, EU je istovremeno i najveći investitor, ali i najveći trgovinski partner Srbije.

U drugom informatoru, danas predstavljenom na štandu Ministarstva za evropske integracije na Beogradskom sajmu knjiga, izneti su argumenti za pristup EU, predočio je Fabrici.

Fabrici je pozvao posetioce Sajma knjiga da pročitaju informator o EU i uvere se šta je suština Unije.

Reč je o zaštiti demokratije, ljudskih prava i medijskih sloboda, ali i bezbednosti i zaštiti životne sredine, zaključio je Fabrici.