Rešavanje društvenih i ekonomskih izazova sa kojima se suočavaju Romi bili su glavna tema seminara koji je održan u Klubu poslanika Beogradu. Peti po redu ovakav događaj otvorili su predstavnici Evropske komisije, Vlade Srbije i Nacionalnog saveta romske manjine.

Photo: Vlada Srbije

Koordinatorka za romska pitanja Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Marta Garsija Fidalgo i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović sastale su se pre početka zvaničnog dela i razgovarale su o tome šta je u oblasti inkuzije Roma urađeno tokom prethodne godine, kao i o planovima u narednom periodu.

„Razgovarali smo o tome koliko je rad na integraciji Roma važan u oblasti osnovnih prava, ali i o tome koliki je ekonomski potencijal. Proteklih godina smo obezbedili preko 1000 stipendija, pomogli u oblasti stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja“, kaže Fidalgo.

Predstavnica Evropske komisije dodaje da će ta institucija nastaviti da pruža podršku u socijalnoj inkluziji Roma i Romkinja i da je ove godine opredeljeno 30 miliona evra za ovu oblast.

Ministarka Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, poručuje da je izazova, stereotipa i problema mnogo, ali da ne postoji oblast u društvenoj sferi na kojoj se ne radi na inkluziji Roma i Romkinja.

„Svi građani su nam jednako važni i stvaranje jednakih uslova za razvoj predstavlja jedan od naših prioriteta. Sa jakom političkom voljom Vlade Srbije, ali i svešću svakog od nas o tome sa kakvim se problemima naši romski sugrađani suočavaju, možemo da budemo mnogo bolje i razvijenije društvo“, kaže potpredsednica Vlade.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić istakao je da je najveći napredak ostvaren u oblasti obrazovanja i stanovanja.

„Očekujemo da zaključci ovog seminara ne budu spisak lepih želja, već zadataka koje ćemo moći da izvršimo“, napominje Nakić.