Inovacije poput personalizovanog i prilagodljivog nosivog uređaja za lečenje sindroma pada stopala, sistem za lakši pristup objektima osobama sa invaliditetom, digitalni nameštaj budućnosti, kao i katamaran za sakupljanje plastičnog otpada, samo su neki od projekta koji će se lakše realizovati zahvaljujući udruženim sredstvima Republike Srbije i Evropske unije.

Fond za inovativnu delatnost je odobrio 9 miliona evra za realizaciju 54 inovativna projekta. Preduzeća će iskoristiti bespovratna sredstva za razvoj novih ili unapređenje postojećih proizvoda, usluga ili tehnologija. Njihov zadatak je ne samo da poseduju znanje o tehničkim aspektima njihovih inovacija, već i da razumeju trendove na tržištu i izgrade odnose sa potencijalnim partnerima i investitorima.

Pojedinačno po projektu odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 80.000 do 300.000 evra u zavisnosti od programa. Prvi javni poziv u okviru Ugovora o direktnom grantu – Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti MSP bio je otvoren od 5. jula do 15. septembra 2021. godine za tri ključna programa podrške Fonda: Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede. Drugi javni poziv iste vrednosti9 miliona evra, je toku, a rok za podnošenje predloga inovativnih projekata ističe 15. marta 2022. godine u 15 časova.

Na raspisani poziv podneto je ukupno 223 prijave. Inovativni projekti za koje je odobreno finansiranje dolaze iz različitih industrijskih oblasti, a najviše iz oblasti softvera i izrade aplikacija IKT, mašinstva i energetike. Većina preduzeća posluje u Beogradu, zatim Novom Sadu, Čačku.

Kroz pretpristupne fondove Evropske unije od 2011. godine do danas kroz programe Fonda podržano je 153 inovativna projekta preduzeća sa 21,9 miliona evra.            

Pregled odobrenih inovativnih projekata za finansiranje