Srpske železnice biće pete u svetu koje će koristiti najsavremeniju tehnologiju digitalnog automatskog spajanja (DAC). Demonstracija ove tehnologije održana je danas na Železničkoj stanici Novi Beograd, a tom prilikom su se obratili ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, ambasadorka Nemačke Anke Konrad, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i direktor evropske organizacije Transportna zajednica Matej Zakonjšek.

Digitalno automatsko spajanje poboljšaće železnički teretni saobraćaj, pre svega inovativnim pristupom spajanju i odvajanju šinskih vozila, čime se povećava bezbednost, efikasnost i održivost železničkog sistema. Sve što se do sada radilo ručno – od sada će moći pritiskom na jednom dugme.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre naglasio je da će ova najsavremenija tehnologija poboljšati kapacitet, produktivnost i efikasnost železničkog teretnog transporta, a to će učiniti transport robe železnicom bržim, jeftinijim, bezbednijim i sveukupno efikasnijim i konkurentnijim.

„Dakle, jasno je zašto je ovaj projekat važan za efikasnost i bezbednost, ali je istovremeno i deo ulaganja EU u zelenu agendu i dozvolite mi da vam kažem – EU je na brzom putu u ovoj oblasti, sa vozom investicija ka okruženju sa nultom emisijom. Ulaganjem u čistiji transport i ulaganjem u tehnologiju i inovacije u Srbiji, ulažemo u kvalitet života, bezbednost i ekonomičnost ljudi“, rekao je ambasador Žiofre.

EU ambasador je napomenuo da je prebacivanje teretnog saobraćaja sa drumskog na železnički održiv i ekološki prihvatljiv transport robe u regionu. Time će se smanjiti emisija gasova u skladu sa ciljevima Zelenog dogovora, Zelene agende za Zapadni Balkan i Strategija pametnog i održivog transporta.

„Evropska unija je važan partner za sve strane Ugovora o Transportnoj zajednici. U kontekstu pristupanja, razmena iskustava i najboljih praksi među stručnjacima sa obe strane je veoma važna za razumevanje i omogućavanje promena potrebnih za održivi razvoj železničkog sektora u regionu“, naglasio je ambasador Žifore.

Ambasadorka Nemačke Anka Konrad istakla je da je Savezno ministarstvo za digitalizaciju i saobraćaj Nemačke izdvojilo više od 20 miliona evra od 2020. godine za istraživanje DAC tehnologije.

„Planirao je da se do 2030. godine pola miliona teretnih vagona opremi ovom digitalnom spojnicom čiji je benefit očigledan – povećana efikasnost železničkog transporta i više korišćenja ovakvog načina prevoza“, naglasila je nemačka ambasadorka.

„Železničkim spajanjem kroz brzu prugu između Beograda i Budimpešte, transport robe vozovima dobiće na značaju u Srbiji, zbog čega je važno da se koristi DAC što je važan deo slagalice u integraciji Srbije u Evropsku uniju“, istakla je ambasadorka Konrad.

Ministar Goran Vesić naglasio da je ova tehnologija važna na evropskom putu Srbije i istakao da će EU više ulagati u železnički transport.

„Trudimo se da i mi budemo deo tih napora i da naše železnice budu bolje i naprednije, a izgradnjom i rekonstrukcijom pruga zahvaljujući fondovima Evropske unije to možemo“, rekao je ministar Vesić.

„Prepoznajemo da DAC sistem ne samo da poboljšava bezbednost i efikasnost, već i promoviše ekonomski rast, ekološku održivost i prekograničnu povezanost. Ima potencijal da otključa nove mogućnosti za trgovinu, unapredi regionalnu saradnju i smanji ugljenični otisak naših transportnih mreža“, istakao je direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek.

Prva demonstracija ovakve tehnologije u istočnoj Evropi organizovala je Transportna zajednica u saradnji sa DAC4EU projektom i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nastavak Rail Innovation Workshop-a u Nišu 2022. godine. Okupio je teretne operatere, čuvare vagona, stručnjake iz industrije, istraživače i inovatore u železnici kako bi se pronašli najnoviji načini za razvoj digitalnih automatskih spojnica.

Ovaj projekat potiče od bliske i plodne saradnje između Nemačke kroz projekat DAC4EU i inicijative Evropske komisije Shift2Rail, Evropski program saradnje u oblasti tehnologije, istraživanja i razvoja koji zajednički finansiraju njegovi članovi i Horizon 2020, istraživački fond Evropske komisije.

Demonstracija DAC sistema