Vebinar o medijskoj pismenosti

DIGITALNI IMUNITET
Instaliranje medijske pismenosti – stvaranje kritičke misli

Datum / vreme: 29. oktobar od 12 časova (trajanje 90 minuta)

Mesto: ZOOM link, prenos putem FB strane EU u Srbiji

Partner: Ministarstvo kulture i informisanja

Opis: Kako se danas informišu srednjoškolci, koje medije prate, na osnovu čega formiraju mišljenje, koliko je kod njih razvijena kritička misao, samo su neke od tema o kojima ćemo razgovarati na ovom vebinaru. Vebinar zajednički organizuju  EU Delegacija u Srbiji i Ministarstvo kulture i informisanja.

Medijska pismenost važna je za razvijanje kritičke misli i razumevanje prirode masovnih medija, tehnika koje koriste i njihovom uticaju. Cilj medijske pismenosti je da poveća razumevanje učenika o tome kako mediji funkcionišu, kako proizvode smisao, kako su organizovani i na koji način konstruišu stvarnost.

Ministarstvo kulture i informisanja, uz podršku Evropske unije, izdalo je „Priručnik za medijsku pismenost za preduniverzitetsko obrazovanje“ namenjen je nastavnicima i stručnim saradnicima. Ideja priručnika je da ovladavanjem veština medijske pismenosti, deca i adolescenti bolje razumeju namere pošiljalaca poruka i značenja medijskih sadržaja, zaštite se od medijske manipulacije, da samosvesno i odgovorno participiraju u društvu čiji su činioci. Razvijanje medijske pismenosti u školi podstaći će učenike da procenjuju i kreiraju medijske sadržaje, naučiti ih da prepoznaju potencijalne pretnje na mreži, kao što su preuzimanje podataka bez saglasnosti, ciljano oglašavanje ili „sajber-maltretiranjeˮ tj. nasilje na internetu.

Želimo da razgovaramo kako mladi mogu da se zaštite od različitih manipulativnih i lažnih informacija, kako da znaju kome da veruju, kako da najbolje izvuku iz svog digitalizovanog života i kako da razviju svest o medijskom okruženju gde provode toliko svog vremena.

Prijavni formular

Učesnici:

  • Maja Zarić, Ministarstvo kulture i informisanja
  • Tamara Koštro Ćurčić, EU Delegacija u Srbiji
  • Nemanja Rašić, profesor novinarstva u srednjoj školi Artimedia
  • Milan Inić, Youtube kanal Yasserstein, video kreator i influenser

Moderator: Dragan Ilić, novinar i psiholog

Biografije učesnika

Tamara Koštro Ćurčić – filolog po struci, komunikacijama se bavi već 20 godina, a danas ovaj posao obavlja na poziciji savetnika za komunikacije i medije u Delegaciji Evropske unije u Srbiji. Prethodno iskustvo je gradila u medijima, nevladinom, ali i  javnom i korporativnom sektoru. U dva mandata bila je član Upravnog odbora Društva Srbije za odnose sa javnošću i dobitnik je nekoliko nagrada za doprinos komunikacijama u Srbiji.

Maja Zarić – rukovodilac u Sektoru za informisanje i medije Ministarstva kulture i informisanja bavi se poslovima evropskih integracija, medjunarodne multilatiralne i bilateralne saradnje, programiranjem i sprovodjenjem programa i projekata u oblasti informisanja i medija. Članica je Biroa Upravljačkog komiteta Saveta Evrope za informaciono društvo i medije, predstavlja Ministarstvo na zasedanjima UNESKO Komisije za informisanje i komunikacije, kao i na zasedanjima Odbora za kontakt Evropske komisije za Direktivu o audiovizuelnim medijskim uslugama. Urednica je i jedan od autora Prirucnika za medijsku pismenost za preduniverzitetsko vaspitanje i obrazovanje. Veoma je posvecena razvoju i unapredjenju medijske pismenosti u Srbiji, sto potvrdjuju brojne radionice koje organizuje i sprovodi u predskolskim i skolskim ustanovama, kao i ekspertske konferencije, medjunarodni sastani i paneli na ovu temu. Zavrsila je arapski jezik i knjizevnost, a master 1 dipomu je stekla iz oblasti prava Evropske unije, visoke skole Nansi2.

Nemanja Rašić – diplomirani novinar i master žurnalista, koji govori četiri strana jezika – engleski, španski, grčki i nemački. Sarađivao sa brojnim domaćim i stranim medijima, nevladinim organizacijama, bio ispred i iza kamere. U prosveti se oprobao prvo kroz rad na mestu saradnika u nastavi na Fakultetu političkih nauka, a nakon toga i kao profesor novinarskih predmeta u srednjoj školi „Artimedia“.

Milan Inić – autor YouTube kanala „Yasserstain“, knjige „Nemoj Biti Taj L1K“ i koautor festivala „Balkan Tube Festa“.Od 2021. godine realizuje projekat „Biti Taj L1K“ čiji je cilj širenje osećaja empatije među mladima.