Novu zgradu Instituta BioSens u Novom Sadu svečano je otvorila evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel, zajedno sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić, direktorom Instituta BioSens Vladimirom Crnojevićem i rukovoditeljkom projekta ANTARES Vesnom Bengin.

Zahvaljujući sufinansiranju EU, novi kapaciteti i visokosofisticirana oprema omogućiće jačanje naučnog potencijala Instituta i transformaciju u Evropski centar izvrsnosti, sposoban da sprovodi najnaprednije projekte primenjive na svetskom nivou.

 “BioSense pokazuje da su poljoprivreda i biotehnologija suštinski sektor našeg svakodnevnog života. Sa novim načinom inovacija možemo bolje da povežemo nauku sa inovacijama i obrazovanjem, a sve to kroz Centar za izvrsnost, lidersku ulogu i talenat”, rekla je na otvaranju komesarka Gabrijel.

Sa specifičnim antivibracionim karakteristikama, ovo je prva zgrada ove vrste ikada izgrađena u Srbiji koja omogućava primenu visoko osetljive opreme za razvoj senzora, mikro i nano tehnologija. BioSens predstavlja jedini evropski centar izvrsnosti van EU, istakla je premijerka Brnabić.

“Digitalna poljoprivreda je sinergija između tehnologije i poljoprivrede, ono što je neophodno u vremenu klimatskih izazova kako bismo obezbedili da poljoprivreda bude održiva, da daje bolje rezultate i da mi kao država, uz pomoć nauke i naučnih instituta, damo adekvatnu podršku našim poljoprivrednicima kako bi bili konkurentni u budućnosti”, izjavila je Brnabić.

EU finansira Institut BioSens preko projekta ANTARES grantom u vrednosti od 14 miliona evra iz programa „Širenje izvrsnosti i proširenje učešća“ Horizonta 2020. Vlada Srbije je doprinela sa još 20 miliona evra, koji su delom obezbeđeni kroz povoljan kredit Evropske investicione banke od 18 miliona evra. Ovaj iznos posvećen je razvoju istraživačke infrastrukture poput nove zgrade Instituta i najsavremenije naučne opreme.

ANTARES je omogućio Institutu BioSens da raste sa samo 50 zaposlenih na početku projekta na preko 140 zaposlenih u ovom trenutku, od kojih više od 50 ima doktorsku diplomu. Do sada direktno finansirao 37 novih radnih mesta, sa još 15 pozicija koje se očekuju do kraja projekta. Značajno je ojačao naučni kapacitet Instituta, što je rezultiralo 36 novih Horizon projekata, 22 druga međunarodna projekta, 9 industrijskih i 38 nacionalnih projekata, sa ukupnim prihodom od oko 20,5 miliona evra.

 

“Srbija je danas prepoznata kao naučna destinacija, na konkurse koje objavljujemo javljaju se vrhunski istraživači iz celog sveta. Studenti u Srbiji danas biraju smerove kako bi se lakše zaposlili u Institutu BioSens i kako bi svoje naučne karijere gradili u svojoj zemlji. To su ogromni rezultati”, poručila je Vesna Bengin, sa projekta ANTARES.

Zahvaljujući ovim naprednim objektima, uključujući između ostalog i najsavremeniju čistu sobu, Institut privlači vrhunske talente iz celog sveta. Oni će imati jedinstvenu priliku da osmisle održiva i digitalizovana rešenja za poljoprivredu, od suštinskog značaja za rešavanje klimatskih izazova, resursa i nestašice hrane.

Tokom posete Novom Sadu, komesarka Gabrijel je zajedno sa ministrom prosvete, Brankom Ružićem i direktorkom UNICEF-a u Srbiji, Dejanom Kostadinovom obišla Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ sa domom učenika. Ovom prilikom uručila je školi opreme za integraciju tehnologija asistivnog učenja u vrednosti od 20.000 evra, čime će se poboljšati inkluzivnost obrazovanja u Srbiji.

Sastala se takođe sa inspirativnim predstavnicima mladih iz Srbije i čula iskustva iz godine Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope 2019, u Omladinskom centru OPENS, te posetila Galeriju Matice srpske u društvu potpredsednice premijerke i ministarke kulture, Maje Gojković kako bi se upoznala sa dostignućima Novog Sada – Evropske prestonice kulture 2022. godine i videla nasleđa srpske umetnosti u širem evropskom kontekstu.