Više od 400 evropskih naučnika, istraživača, poslovnih ljudi, korisnika, pružalaca usluga i sadržaja, razgovaralo je o internetu sutrašnjice od 18. do 20. marta na Skupu budućeg interneta (FIA) u Atini @FIAAthens2014.

Sa preko 2.5 milijarde korisnika širom sveta, internet današnjice je sastavni deo naših života. No, novi izazovi se uvek pojavljuju i Evropa mora da misli unapred kako bi Internet nastavio da nudi nove usluge, aplikacije i poslovne mogućnosti.

Internet današnjice u velikoj meri preobrazio naš svet. A razvija se brzo. Ipak, već sada se mogu uočiti promene koje će se dogoditi sutra – izgled Interneta budućnosti. Ne samo nova platforma – već odskočna daska za ekonomski rast, u Grčkoj kao i širom Evrope,” rekla je potpredsednica Evropske komisije zadužena za Planiranje digitalizacije, @NeliKroesEU.

4 projekta koja rade na internetu sutrašnjice a pokreću ih korisnici

Programeri aplikacija

Mala i srednja preduzeća i programeri, imate podršku za stvaranje sopstvenih aplikacija! Osamnaest najvećih evropskih istraživačkih centara i kompanija, kao što su BBC i Volt Dizni, udružilo je svoje umeće u inicijativu FIcontent. Cilj je dovesti inovaciju do raskršća na kom se susreću sadržaji, mediji, računarske mreže i kreativnost. @Ficontent teži razvijanju i eksperimentisanju vrhunskih ICT platformi iz cele Evrope koje su posvećene razvoju aplikacija i usluga u oblastima društveno umreženih TV prijemnika, usluga pametnih gradova i pervazivnih igara.

Uzmimo društveno umreženi TV za primer: razvijaju se aplikacije za otkrivanje srodnih sadržaja. Polazeći od filma koji volite, moći ćete da otkrijete druge filmove koji zadovoljavaju slične kriterijume, kao što su isti glumac ili isti režiser. Takođe se eksperimentiše aplikacijama zasnovanim na sličnosti lokacije (filmovi čija je radnja smeštena u istoj oblasti) ili vremenskoj sličnosti (filmovi čija je radnja smeštena u slični vremenski period).

Svi evropski akteri, a naročito programeri i mala i srednja preduzeća, koji žele da doprinesu inovaciji i povećaju obim poslovanja, mogu da pristupe i da koriste  otvorene platforme. Radeći to dobijaju podršku FIcontent kompanija i istraživačkih centara. FIcontent je deo privatno-javnog partnerstva budućeg interneta. Pogledajte video.

Pametne igračke

Naredna generacija igračaka, biće umrežene igračke: ovo je prava aplikacija #internetastvari! Ove pamete igračke neće samo zabavljati, već će i obrazovati ili čak pružati terapeutske usluge. Budući drugar vašeg deteta će stupati u interakciju sa više pametnih okruženja. Kada je kod kuće, igračka će moći da se poveže sa računarom i internet igrama kako bi obezbedila personalizovani sadržaj. Kada posećuje tematske parkove, zoološke vrtove i muzeje, služiće kao uređaj za pomoć i učenje. Igračka će, na primer, moći da ispriča zanimljivosti o izložbi, da nadzire nivo interesovaja vašeg deteta, da dâ uputstva ili napravi raspored kako bi bolje organizovala vreme tokom posete.

image112

 

Više stripova

Ovu pametnu igračku i aplikacije sa njom u vezi razvija CALIPSO. Ovaj projekat koji finansira EU gradi pametne mreže Internet protokola, sa novim metodama koje smanjuju potrošnju energije i na ovaj način omogućuju interoperabilnost i dug životni vek.

Pametni parking

Još jedna sjajna usluga koju istražuje CALIPSO je pametno parkiranje. Želite da obavite kupovinu u centru grada? Proverite mobilni telefon: aplikacija će vam reći ima li slobodnog parking mesta u blizini vaše omiljene radnje. Kako? Zahvaljujući sistemu koji kombinuje podatke o vremenu koje vam je potrebno da stignete do određenog mesta, o gustini saobraćaja kao i podatke preuzete od senzora postavljenih u zemlji. Ove nove tehnologije u oblasti interneta se očekuju na tržištu do 2015.

Pametni merači

Grčke škole smanjuju emisiju ugljen-dioksida koristeći nove Internet tehnologije. Internet protokol (IP) upravlja načinom na koji se podaci šalju preko interneta. Najnovija verzija je Ipv6, ali se većina vlada i sektora javnih usluga oslanja još uvek na Ipv4. Kako napraviti ovaj korak? GEN6 projekat @GENv6 može da pomogne.

Pokrenuto je šest pilot projekata sa različitim fokusom i u različitom okruženju.

U Grčkoj, na primer, Power of 10 pruža usluge povezane sa energetskom efikasnošću preko IPv6 protokola za 50 škola. Učenici dobijaju informacije o šablonima potrošnje energije svojih škola putem Internet aplikacije koja ima direktni pristup pametnim meračima. Ovakav napredni sistem ne bi bio moguć sa IPv4 protokolom.

Pilot projekti za cilj imaju smanjenje emisije ugljen-dioksida u školskim zgradama za najmanje 10%, podizanjem svesti o potrošnji energije i razmenjivanjem iskustava. Informacije se čuvaju i obrađuju putem računarstva u oblaku i dostavljaju se školama, što omogućava poređenja i promoviše nadmetanje za energetski najefikasniju školu.

Pilot projekat uključuje  Grčku mrežu istraživanja i tehnologije (GRNet) @grnet_grInstitut za računarske tehnologije “Diophantus” (CTI) kao i start up komaniju Intelen @intelen.

Pametni vozovi

Švedski vozovi su sada u #oblaku. Kako unaprediti komunikaciju između osoblja u vozu i ostatka kompanije? Ovo je bio jedan od izazova sa kojim se suočio švedski železnički prevoznik Tågkompaniet. Kompanija je odlučila da koristi MobiCloud i da u potpunosti iskoristi prednosti pametnih telefona, da poveća efikasnost i smanji troškove.

image(2)

@MobiCloudProj je platforma za saradnju koja razvija i vodi mobilne aplikacije “u oblaku” u situacijama od vitalne važnosti za posao. Sistem osugurava da relevantna informacija dođe do zaposlenog kome je namenjena u pravo vreme. Aplikacije kompanije Tågkompaniet se koriste za dostavljanje izveštaja o kvarovima, kao i za uvid u najnovije rasporede polazaka vozova i operativne informacije. Zadatke kojima je za izvršenje trebalo nekoliko dana i mnogo suvišne dokumentacije zaposleni sada mogu izvršiti u realnom vremenu.

Na primer, radnici su prijavili oštećenja sedišta ili toaleta u vozovima – sa fotografijama – i tim zadužen za održavanje može odmah da isplanira i organizuje popravku.

Sistem trenutno koristi 400 obučenih pripadnika osoblja u vozovima i 15 radnika podrške u kancelarijama, uključujući kontrolore saobraćaja i pripadnike uprave kompanije.

Međunarodna grupa za izgradnju i projektovanje Costain, takođe koristi MobiCloud. Sistem je poboljšao efikasnost osoblja i povećao mogućnost preuzimanja tačnih informacija, zamenjujući administrativne postupke.

Sistem Dnevnika gradilišta se koristi na različitim gradilištima. On omogućuje osoblju da automatski izveštava o izvršenju zadataka i nepretku projekta, kao i da beleži podatke o vremenskim uslovima. Pročitajte iskustva osoblja koje koristi ovaj sistem.

Partnerstvo EU i malih i srednjih preduzeća u novim projektima

Od 2007. godine dve milijarde evra iz EU fondova je uloženo u razvijanje budućeg interneta. Sličan iznos će biti dostupan i pod novim istraživačkim programom Horizon 2020 #H2020 (2014-2020).

Konkretno, dva nova odvažna javno-privatna partnerstva su pokrenuta:

  • Javno-privatno partnerstvo budućeg interneta (FI PPP), @EC_PI_PPP ulazi u završnu fazu koja će trajati do 2016. Ova treća faza obezbeđuje da tehnološki napredak i ispitivanja napreduju do nivoa da ih je moguće koristiti, generišući stvarnu korist od inovativnih internet aplikacija i usluga; oko 1000 malih i start up preduzeća ima na raspolaganju 100 miliona evra da to uradi. Šesnaest konzorcijuma je izabrano da deluje kao “ubrzivač” u ovom procesu i da povežu lokalne partnere. S tim u vezi, FI-PPP podstiče regionalni pametni rast. Pogledajte video.
  • Javno-privatno partnerstvo 5G je pokrenuto prošlog decembra i odlično je počelo. Investicije EU iznose oko 700 miliona dok se očekuje da doprinos privatnog sektora bude najmanje 3.5 milijarde evra do 2020. @NeliKroesEU je nedavno pozvala industrije telekomunikacija da postignu globalni konsenzus o  #5G mreži (GOVOR) i istakla nove aplikacije koje će biti dostupne upotrebom ove mreže.

Da bi nove tehnologije cvetale potrebno im je odgovarajuće regulatorno okruženje, što uključuje pristup otvorenom internetu putem brzih širokopojasnih mreža, kao i ukidanje rominga. Upravo zbog ovoga, Evropska komisija je pokrenula paket Jedinstvenog tržišta telekomunikacija #povezanikontinent.