Poljoprivrednici se uveliko spremaju za apliciranje za IPARD III program koji se očekuje u prvoj polovini sledeće godine. Dostupna sredstva će ovaj put biti veća nego u IPARD-u II, a program će trajati minimalno do 2027. godine.

Kako bi se poljoprivrednici ohrabrili da apliciraju, EU info kutak iz Novog Sada organizovao je još jednu Info sesiju za na temu IPARD – mogućnosti za poljoprivrednike. Kroz konkrente primere i procedure vodila ih je Slađana Gluščević, novinarka i urednica portala Agrosmart. Ona je najavila da će ovog ciklusa neke od mera biti delimično izmenjene.

U okviru IPARD III programa na raspolaganju našim poljoprivrednicima biće već dobro poznate mere 1, 3, 7 i 9, koje će biti poslate na reakreditaciju, a među novim je Mera 4 – Agro-ekološko-klimatske mere i mera organske proizvodnje, kao i Mera 5 – Sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja LEADER pristup. Za ove dve mere vreme akreditovanja se očekuje 2022/3. U planu je i Mera 6 – Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu koja će biti otvorena tek 2024/5. Pored ostalih, jedna od izmena je ta da će za mere 1, 3 i 7 biti povećana minimalna podrška na 20.000 evra.

„Okvirni budžet ovog ciklusa je 288 miliona evra. Važno je da dobro iskoristimo IPARD program jer nam je on praktično škola za sve buduće fondove koji nas čekaju. Kroz ovaj program usvajamo nova znanja, tehnike i procedure za privlačenje sredstava iz fondova koji nas te kčekaju kada postanemo članica EU“, objašnjava Gluščević.

U Srbiji je od 175 miliona raspoloživog novca iz IPARD-a do sada ugovoreno miliona evra, a isplaćeno oko 19 miliona, što možemo da koristimo do kraja 2023.

„Prema iskustvoma okolnih zemalja stepen iskorišćenosti IPARD-a u prvim godinama korišćenja programa bio je ispod 10 odsto, tako da ne možemo reći da su naše brojke loše. Na primeru Hrvatske vidimo da je u poslednjoj godini, pred prijem u člansvo EU, imala oko 70 odsto iskorišćenosti IPARD-a“, objašnjava Gluščević.

U okviru izrade IPARD III programa za period 2021-2027. godine pripremljene su detaljne analize snaga, slabosti, mogućnosti i pretnji (SWOT) za svaki sektor i oblast. Na osnovu analiza određeni su predlozi potreba, kao i predlozi mera koje su usmerene na rešavanje potreba.

IPARD 3 program odobrila je Evropska unija, a usvojen je zaključkom Vlade Republike Srbije.