Blizu 55 miliona evra bespovratnih sredstava namenjeno je poljoprivrednicima, koji se prijave za IPARD Meru 1. Podnošenje zahteva za podsticaje traje od 21. juna do 10. septembra ove godine.

Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj (IPARD), podrazumeva nekoliko mera, a trenutno aktuelna Mera 1 odnosi se na sеktore proizvodnje mlеka, mеsa, jaja, voća, povrća, grožđa i ostalih usеva (odrеđеnе vrstе žitarica, uljarica i industrijskog bilja).

Iznosi podsticaja kojе proizvođači voća, povrća, grožđa i u sеktoru ostalih usеva mogu biti od 5.000 do 700.000 еvra, dok oni koji proizvode mlеko, mеso i jaja mogu da računaju na sredstva u rasponu od 5.000 do 1.000.000 еvra.

Kako doći do nove mehanizacije, opreme ili čak izgraditi nove objekte u cilju unapređenja gazdinstava, pogledajte na sledećim linkovima:

http://uap.gov.rs/javni-pozivi-ipard/

http://uap.gov.rs/wp-content/uploads/2018/12/korisnicko-M1-priprema-stampa1.pdf

IPARD je vodeći program u oblasti poljoprivrede, u okviru kog je za Srbiju izdvojeno 175 miliona evra u periodu između 2014. i 2020. godine, uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja. Važno je napomenuti da su ova sredstva korisnicima dostupna do 2023. godine.

Podrška je namenjena jačanju konkurentnosti sektora proizvodnje i prerade hrane. Ova podrška će doprineti i postepenom prilagođavanju standardima EU u oblastima higijene, bezbednosti hrane, veterine i zaštite životne sredine, kao i diverzifikaciji ruralne ekonomije.

Da biste mogli da konkurišete za sredstva, potrebno je da se registrujete kao poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu.

Korisnici IPARD programa mogu biti nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, poslovna udruženja, poljoprivredne zadruge.

O Meri 1

Podrška kroz Meru 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava dodeljuje se kako bi korisnici kroz tehnička poboljšanja i ulaganja u novu mehanizaciju i tehnologije povećali produktivnost i konkurentnost poljoprivredne proizvodnje. Pored toga, gazdinstva će se uskladiti i sa minimalnim nacionalnim uslovima i EU standardima u oblastima zaštite životne sredine, zdravlja i zaštite bilja i dobrobiti životinja.

Za više informacija, možete se obratiti Upravi za agrarna plaćanja elektronskim putem na ipard.info@minpolj.gov.rs ili brojeve telefona 011/3020-100; 011/3020-101; 011/3107-013.