Povodom Međunarodnog dana studenata, koji se tradicionalno obeležava 17. novembra, EU info kutak Niš je u saradnji sa Erazmus studentskom mrežom Niš i Univerzitetom u Nišu organizovao izložbu o značaju Erazmus+ programa i izuzetnim mogućnostima koje pruža studentima.

Izložba je zvanično otvorena 17. novembra i biće dostupna svim zainteresovanim građanima i prolaznicima u izlogu EU info kutka u Nišu – Voždova br. 5.

Na izložbi su predstavljene najvažnije informacije o Erazmusu, iskustva studenata iz Srbije koji su učestvovali na razmenama širom Evrope, kao i studenata iz inostranstva koji su deo svog studiranja proveli u Nišu. Ideja ove postavke je da na jedan informativan i ilustrativan način prikaže koji su benefiti za mlade ukoliko učestvuju u Erazmusu, najvećem programu EU u oblasti obrazovanja.

Filipo Filisina, student Univerziteta u italijanskoj Padovi, trenutno je na Mašinskom fakultetu u Nišu u okviru programa razmene. Filipo je stigao u Niš krajem septembra, ostaće tu do februara naredne godine i kaže da se oseća jako prijatno, da uživa u prijateljskoj atmosferi i komunikaciji sa studentima i svima koje susreće.

„Izabrao sam Srbiju i Niš jer sam zaista sam želeo da upoznam ovaj deo Evrope, koji je za mene bio gotovo nepoznat. Imao sam priliku da putujem ranije u Španiju, Nemačku, ali ne i ovde“ dodaje Filipo.

Dimitrije Prokopović, menadžer događaja Erazmus studentske mreže Niš, podseća da je jako bitna studentska razmena jer razvija interkulturalnost, bolje se upoznajemo i razumemo sa ljudima koji dolaze iz drugih zemalja.

„U ovom semestru je na Univerzitetu u Nišu devetoro studenata iz inostranstva. Mi kao ESN Niš organizujemo događaje koji njima približavaju grad, pokazuju tim studentima lokalne vrednosti, upoznaju ih sa kulturom i istorijom. Obilazili smo znamenitosti u Nišu, organizovali i filmsko veče, a u planu je još mnogo događaja tokom njihovog boravka u Nišu“ dodaje Dimitrije.

Erazmus+ je program Evropske unije koji finansira projekte saradnje u oblasti obrazovanja, obuka, mladih i sporta. Erazmus+ nudi mogućnost odlaska na stipendirane studentske razmene i stručne prakse tokom svih nivoa studija, kao i mogućnost upisa na celokupne master programe.

Novi programski ciklus Erazmus+ počeo je ove godine i trajaće do 2027.

*U februaru 2019. godine, Srbija je postala punopravna članica Erazmus+ programa u okviru kog zainteresovani mogu da se prijavljuju za sve vrste projekata. Određene vrste projekata se prijavljuju Izvršnoj agenciji za programe u oblasti obrazovanja, kulture i medija (EACEA), a dok se druge vrste podnose Fondaciji Tempus, koja je zadužena za sprovođenje Erazmus+ programa u Srbiji.