“Baviti se novinarstvom znači istraživati nešto što je neko pokušao da sakrije i to je vest, a sve ostalo je reklama”, ocenio je generalni direktor Radiotelevizije Srbije (RTS) Dragan Bujošević na otvaranju regionalne radionice o istraživačkom novinarstvu za novinare medijskih javnih servisa na Zapadnom Balkanu.

Bujošević je istakao da pripada ljudima koji ne vole pojam istraživačkog novinarstva, jer nema druge vrste novinarstva osim istraživačkog.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici poručio je da su sloboda medija i sloboda izražavanja osnovni stubovi demokratskog i pluralističkog društva.

“Medijski pejzaž se suočava sa sve bržim promenama, društvenim mrežama, lažnim vestima i svi ti elementi su sve veći izazov za slobodu medija, a tada uloga javnih servisa postaje sve važnija”, ocenio je Fabrici.

Prema njegovim rečima, javni servisi su niskoprofitni mediji, emituju sadržaje iz kulture, obrazovanja, dokumentarni program i imaju ključnu ulogu u kvalitetnom informisanju javnosti.

Fabrici je podsetio da EU sarađuje sa dva javna servisa u Srbiji, RTS i RTV, od 2000. godine i da je kroz različite projekte donirano 5,4 miliona evra i pružio tehničku podršku za jačanje finansijskih kapaciteta i transparetnost dva javna servisa.

“U februaru ove godine”, podsetio je Fabrici, “sa RTS i RTV počeli smo novi projekat u iznosu od 1,2 miliona evra kako bi se unapredili kapaciteti, bolje komuniciralo između programskih odeljenja, dopisništava, unapredili sadržaji na jezicima nacionalnih manjina i razvijala medijska pismenost”.

Govoreći o današnjoj radionici, Fabrici je rekao da je cilj jačanje kapaciteta javnih servisa u regionu u istraživačkom novinarstvu.

Ana Petruševa ispred Balkanske istraživačke mreže (BIRN) istakla je da je sve manje i manje ljudi koji su spremni da se bore i brane javni interes i često se pada u zamku da se „gleda šta to javnost interesuje“, kao što čine tabloidi.

Nils Henson, koji će voditi radionicu, rekao je da je 15 godina radio u programu švedskog javnog emitera koji se bavio istraživačkim novinarstvom koji se nazivao „Nemoguća misija“.

“Jeste teška misija biti istraživački novinar, ali je veoma uzbudljivo i veoma važno”, rekao je on i ocenio da se u Švedskoj događa „renesansa“ istraživačkog novinarstva i da su gledaoci, slušaoci i čitaoci spremni da plate za takve priče.

Regionalna radionica se sprovodi u okviru Projekta tehničke pomoći medijskim javnim servisima na Zapadnom Balkanu, koji finansira EU. Projekat će trajati naredne dve godine i u njega će EU uložiti 1,5 miliona evra. Projekat sprovodi Međunarodna federacija novinara zajedno sa Evropskom radiodifuznom unijom, Evropskom federacijom novinara, Austrijskim javnim emiterom, BIRN i Kancelarijom evrovizijske razmene vesti za jugoistočnu Evropu.