Većina građana Srbije podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji i opšti stavovi prema EU su generalno stabilni, rezultati su najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja „Stavovi građana Srbije prema EU integracijama“.

Istraživanje koje je za potrebe Delegacije EU u Srbiji realizovao TNS Medium Galup od 26. marta do 1. aprila 2015. godine pokazalo je da 59 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU, da 34 odsto ne podržava, a šest odsto ne zna.

Najčešći razlozi koje građani navode su ekonomske prirode – bolja budućnost, prosperitet (46 odsto), bolji standard (38 odsto), bolje šanse za zaposlenje (34 odsto).

Odnos građana prema Evropskoj uniji je stabilan: 47 odsto reklo je da je njihov stav „generalno pozitivan“. U prethodnom istraživanju, sprovedenom u septembru 2014. godine takođe za potrebe Delegacije EU, taj stav je iznelo isti procenat građana, dok u istraživanjima sprovedenim do 2014. godine podrška nije prelazila 35 odsto.

Ukoliko bi referendum o pristupanju Srbije Evropskoj uniji bio održan danas, „za“ bi glasalo 55 odsto ispitanika, dok bi „protiv“ bilo 26 odsto. Broj građana koji ne bi izašli na referendum sličan je kao u septembru prošle godine. Očekivanja da će život biti bolji, ali i početak pregovora u januaru 2014, podstakli su građane pa bi 73 odsto njih izašlo na referendum.

Ispitivanje javnog mnjenja je pokazalo i da 57 odsto građana očekuje da će Srbija postati članica EU za oko 10 godina ili ranije, dok se smanjio broj građana koji smatraju da se to nikada neće dogoditi i sada iznosi 14 odsto (sa 22 odsto u septembru 2014. godne).

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.265 punoletnog ispitanika, intervjuom „licem u lice“.

Detaljna prezentacija celog istraživanja biće održana kasnije u maju.