Trgovinska razmena Italije i Srbije tokom protekle godine dostigla je rekordnih 4.6 milijardi evra, što Italiju čini jednom od najznačajnijih evropskih partnera sa Srbijom. Italija je, takođe, jedna od prvih evropskih država koja je dobila sertifikat o održivosti za svoju poljoprivrednu proizvodnju. Imajući u vidu ove značajne rezultate ne čudi što je upravo Italija zemlja partner na ovogodišnjem 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Ova evropska država na sajam  je dovela preko 20 kompanija smeštenih u paviljonu od čak 500 kvadratnih metara, a ministar poljoprivrede, prehrambenog suvereniteta i šuma Frančesko Lolobriđida otvorio je ovogodišnji Sajam, zajedno sa ministarkom poljoprivrede, Jelenom Tanasković.

Frančesko Lolobriđida istakao je da Srbiju i Italiju povezuje mnogo toga, i da u oblasti poljoprivrede naše dve zemlje treba da produbljuju saradnju i zajedno traže rešenja za aktuelne probleme u ovom sektoru.

“Važno je da možemo da računamo na saradnju naše dve zemlje, da možemo da pružimo podršku jedni drugima. Takva saradnja će doprineti obema zemljama”, izjavio je Lolobriđida povodom otvaranja Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Rezutlat ove saradnje svakako je i podatak da je samo robna razmena između Italije i Srbije vredna 583 miliona evra, što je za 20 odsto više nego prethodne godine.

Napredak u poljoprivredi svakako ide ruku pod ruku sa naprednim tehnološkim rešenjima koji su usmereni ka povećanju produktivnosti poljoprivrenih preduzeća. U tom kontekstu Italijanske kompanije razvijaju visoko inovativne procese koji su važni za partnerske zemlje i one u kojima su preduzeća iz ovog sektora, u šta spada i Srbija.

U ovoj jubilarnoj sajamskoj godini italijansko učešće obogaćeno je i kulturnim programom, te je zajedno sa Italijanskim institutom za kulturu organizovana i „Nedelja italijanske kulture u Novom Sadu“, kroz muziku, igru, pozorište, film, umetnost, lingvistiku. Festival je otvorio koncert „La Notte della Taranta”.

Omaž italijanskoj umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi predstavljen je izložbom „Italijanska umetnost na Tvrđavi“ i obuhvata osam slika iz Zbirke strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada. Na Katedri za italijanske i iberoameričke studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu održana je i međunarodna konferencija pod nazivom „Italijanski jezik, književnost, istorija i kultura. Susreti u stvarnom, virtualnom i imaginarnom prostoru“, novosađani su uživali u koncertima, resitalima, ali i Danima italijanskog filma u Kulturnom centru Novog Sada.