Tročlani žiri odabrao je tri najbolja rada na umetničkom konkursu „Evropa je ovde 2021“ koji su organizovali Delegacija Evropske unije u Srbiji i EUINFONET projekat.

Umetničku inicijativu pod nazivom „Evropa je ovde 2021“ pokrenuli smo kao deo aktivnosti u sklopu obeležavanja Dan Evrope u Srbiji, ali i da pružimo priliku studentima osnovnih, master i doktorskih studija na umetničkim fakultetima da nam se pridruže svojim kreativnim i maštovitim idejama.

Najbolje interaktivne umetničke instalacije su sledeće:

  • Interaktivna instalacija – tim departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu;
  • (O)KRUŽI SE – tim studenata 3IK sa Fakulteta primenjenih umetnosti i Arhitekonskog fakulteta u Beogradu;
  • Rast – tim studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Svaki od tri predloga će dobiti iznos od 5.000 evra (neto, u dinarskoj protiv vrednosti) za realizaciju instalacije, izlaganje, logističke troškove i troškove autorskih honorara.

Radove je ocenjivao žiri u sledećem sastavu:

  • Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji;
  • dr Maja Ćirić, nezavisna kustoskinja i umetnička kritičarka;
  • dr Katarina Živanović, šefica izložbenog salona Galerije SANU.

Umetnička instalacija koja će biti izložena u Beogradu je RASTtim studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu

„Rast“ (ilustracija: tim studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu)

Instalacija je zamišljena kao metalna mrežna konstrukcija u obliku mape Evrope koja će stajati na trgu. U otvorima mreže biće postavljeni ‘džepovi’ – male pregrade u koje bi se stavljala pođubrena, plod­na zemlja, koja bi u sebi već sadržala semenje, pa i izdanke, određenih biljaka. Interaktivni element koji će posetiocu omogućiti da lično doprinese njenom razvoju jesu semena biljaka upakovana u biorazradivo pakovanje u obliku kuglice. Končićem će za svaku pojedinačnu kuglicu biti vezan papirić na kome će posetioci moći da ispišu upravo ono što bi metaforički, ali i bukvalno, želeli da posade i neguju. (tim studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu)

Umetnička interaktivna instalacija koja će biti izložena u Nišu – tim departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu

Umetnička interaktivna instalacija koja će biti izložena u Nišu (ilustracija: tim departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu)

Predlog ideje umetničke interaktivne instalacije prikazuje tri objekta u vidu prolaza/kapija povezanih stazom, koja odvojene objekte integriše u jednu celinu. Svaka kapija je osmišljena tako da sa spoljašnje strane prikaže piktograme, koji simbolišu neku od poruka EU u vidu piktograma za jednakost, privredni rast, ravnopravnost, jezičku raznolikost, bezbednost, društveni napredak, mir, dostojanstvo, ekologiju, tradiciju, slobodu, toleranciju, inkluziju, rast, naučni i tehnološki napredak, pravdu, stabilnost i solidarnost. Pored vizuelnog doživljaja 3D objekata, naš predlog upotpunjuje i aplikacija za proširenu realnost (Augmented Reality), preko koje će posmatrači moći da stupe u interakciju sa objektima, skeniranjem prethodno odredjenih markera (piktograma i delova digitalnih grafika sa unutrašnje strane objekta. (tim departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu)

 Umetnička instalacija koja će biti izložena u Novom Sadu je (O)KRUŽI SE – tim studenata 3IK sa Fakulteta primenjenih umetnosti i Arhitekonskog fakulteta u Beogradu

(O)KRUŽI SE (ilustracija: 3IK sa Fakulteta primenjenih umetnosti i Arhitekonskog fakulteta u Beogradu)

„Ideja projekta je nastala inspirisana vrednostima Evropske unije (sloboda, demokratija, ravnopravnost, poštovanje ljudskih prava i vladavine prava, solidarnost). Ova instalacija za cilj ima da podstakne ljude na solidarnost i ravnopravnost bez obzira na njihove razlike po godinama, visini, težini, rasi i polu. (O)KRUŽI SE je poziv ljudima da uđu u krug i pronađu međusobni balans, tako što će se solidarisati i sarađivati udruženim snagama. Pokušavajući da zajedno nađu balans na ovakvoj vrsti nestabilne podloge oni teže zajedno kao skup jedinki da pronađu timsko rešenje odnosno, ravnotežu i tačku održivosti. Instalacija nosi poruku da smo okruženi različitim ljudima, da prihvatimo različitost koja nas okružuje i da takve različitosti treba uklopiti da bi nam svima bilo bolje.“