Evropska komisija je juče postigla sporazum sa Turskom o zajedničkom Akcionom planu za jačanje saradnje u oblasti upravljanja migracijama i ulaganju koordiniranih napora za rešavanje izbegličke krize. Šefovi država i vlada 28 članica su sinoć na sastanku Evropskog saveta podržali sporazum i pozdravili usvajanje zajedničkog Akcionog plana.

U Akcionom planu je izložen niz zajedničkih aktivnosti koje će Evropska unija i Republika Turska hitno sprovesti kako bi se koordiniranim naporima suočile sa zajedničkim izazovima te kako bi EU doprinela naporima Turske da se izbori sa velikim brojem ljudi kojima je potrebna zaštita. Osim toga, Evropska unija – njene institucije i članice – juče su se obavezale na unapređenje političkog angažmana sa Turskom, pružanjem značajne finansijske podrške, ubrzanom primenom plana za liberalizaciju viza i ponovnim pokretanjem pristupnog procesa.

Prvi potpredsednik Frans Timermans je u ime Komisije pregovarao o sporazumu koji je rezultat intenzivnih razgovora sa turskim vlastima, predsednikom Erdoganom, predsednikom Vlade Davutogluom i ministrom spoljnih poslova Siniriogluom. Za više informacija, pogledajte tekst zajedničkog Akcionog plana i prezentaciju predsednika Evropske komisije Žana-Kloda Junkera u Evropskom savetu.