Izjava komesara Johanesa Hana nakon sastanka sa Markom Čadežom, predsednikom Privredne komore Srbije i Safetom Grdžalijuom, predsednikom Privredne komore Kosova u Briselu 8. decembra

0

Čestitam predsednicima komora na inicijativi za uspostavljanje saradnje. Nije samo dijalog važan, koji već sam po sebi predstavlja korak napred, već i saradnja. Smatram da je ekonomski razvoj najvažniji, a ovakve inicijative koje pokreću ljudi i privatne kompanije su usmerene na zapošljavanje i stvaranje poslovnih prilika. Poslovne prilike je moguće stvoriti samo ukoliko postoji prekogranična saradnja, ako se zanemare granice svake vrste.

Ovo je važno za čitav region. Zahvaljujem na ovakvoj inicijativi dve komore koja će učiniti da i druge komore u regionu postanu deo berlinskog procesa, a ja mogu jedino da vas još jednom uverim da smo spremni da vam uputimo ne samo verbalnu već i novčanu podršku: sredstva iz IPA fondova koristimo da bismo unapredili ovaj vid saradnje, za koji smatram da je od izuzetnog značaja. Želim još jednom da zahvalim na ovoj inicijativi koja može poslužiti kao primer drugima.

Želim vam uspeh u ostvarivanju zajedničkih interesa.

Pitanja i odgovori

Da li vas brine nedavni slučaj nasilja na Kosovu?

Uvek sam zabrinut zbog nasilja jer demokratija podrazumeva razmenu reči i argumenata, a ne fizički obračun. Svi koji žele evropsku perspektivu treba da nauče ovo.

Zato pozivam sve da izbegavaju nasilje, da se uzdrže od njega i da bolje argumentuju svoje stavove. Nadam se da je poruka jasna i ja ću je kao takvu prenositi svugde i uvek.

Da li biste prokomentarisali otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom?

Dozvolite da o tome iznesem više detalja za dva dana u Beogradu.

Podeli

Comments are closed.