Obeležavamo 27. godinišnjicu sećanja na sve žrtve i sve nestale u genocidu u Srebrenici. Stojimo zajedno, u tuzi, sa njihovim porodicama i prijateljima koji su preživeli genocid.

Međutim, mir i danas ne možemo uzeti zdravo za gotovo. Neopravdana i ničim izazvana agresija Rusije na Ukrajinu vratila je brutalni rat na naš kontinent.

Masovna ubistva i ratni zločini koje vidimo u Ukrajini vraćaju živa sećanja na one koji su bili svedoci rata na Zapadnom Balkanu tokom devedesetih godina.

Naša je dužnost više nego ikada da se sećamo genocida u Srebrenici, kao dela naše zajedničke evropske istorije.

Dok vidimo da su bezbednost i stabilnost Evrope i međunarodni poredak zasnovan na pravilima duboko poljuljani, podsećamo se na potrebu da ustanemo u odbranu mira, ljudskog dostojanstva i univerzalnih vrednosti. Evropa nije zaboravila šta se desilo u Srebrenici i sopstvenu odgovornost što nismo mogli da sprečimo i zaustavimo genocid. U Srebrenici je Evropa doživela neuspeh i mi smo suočeni sa svojom sramotom.

U ovim opasnim vremenima, želimo da vidimo kako Bosna i Hercegovina napreduje u pomirenju, prevazilaženju nasleđa prošlosti i odlučno napreduje na putu evropskih integracija. Politički lideri moraju reči da pretvore u dela: Oni bi trebalo da izaberu istinu, pravdu i saradnju umesto straha i mržnje, kako bi prevazišli tragično nasleđe prošlosti i izgradili svetliju i prosperitetniju budućnost za naredne generacije.

U Evropi nema mesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca. Svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju društvo u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo.

Evropska unija je izgrađena kao zajednički mirovni projekat i budućnost Bosne i Hercegovine leži u Evropskoj uniji. Ovo će, međutim, zahtevati da svi lideri zemlje rade na tome da mir, pomirenje, međusobno razumevanje i dijalog stave na vrh svojih prioriteta, i da se angažuju u procesu EU reformi.

Saopštenje