Povodom Dana Evrope, Institut za međunarodnu politiku i privredu, uz podršku EU info centra, organizovao je izložbu „Evropske integracije u knjigama“.

Izložba je od 7, maja otvorena u Maloj sali Instituta Instituta. Otvorili su je prof. dr Aleksandar Belić, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i prof. dr Branislav Đorđević, direktor Instituta.

Na izložbi suprikazana izdanja kojima raspolaže Biblioteka, kao i ona koja je obezbedio EU info centar, a koja seodnose na funkcionisanje EU, njen istorijat, odnose Srbije i EU.

Biblioteka Instituta je istovremeno i Evropski dokumentacioni centar: osnovana kao depozitarna biblioteka Evropske zajednice još 1968. godine, biblioteka je 1989. Prerasla u Evropski dokumentacioni centar (EDC).

EDC je otvoren za javnosti, omogućava rad svim zainteresovanim korisnicima u čitaonici ali i korišćenje elektronske baze podataka Evropske unioje. Uz pomoć EDC izrađeno je više komparativnih studia domaćih propisa i pravnih standarda EU (Community Acquis), monografije, doktorske teze, zbornici radova. Jedna od vrednih publikacija za sve koji se bave evropskim integracijama je i EUROVOC rečnik sa oko 6.650 pojmova i termina Evropske unije.

Među drugim vrednim izdanjima, EDC raspolaže svim Službenim glasnicima Evropske unije, a posebno intersantno je da su ta izdanja do 2000. godine dostupna i u štampanom obliku.

Izložba će biti otvorena do kraja maja.