Dobra ekonomska infrastruktura vodi otpornijim lokalnim zajednicama i novim poslovima. Ovo je jedna od poruka nakon dodele novih grantova za lokalni razvoj u 20 opština i svečanosti koja je organizovana u Kraljevu.

Ovi projekti, finansirani kroz EU Pro Plus program sa preko 5 miliona evra donacije EU, primer su osnaživanja opština i gradova, kao i pomoći EU na lokalnom nivou. Predviđeno je da ovih 20 projekata uspostave osnovne infrastrukturne uslove, što će potencijalno omogućiti realizaciju 300 miliona evra novih investicija i stvaranje 3.000 novih radnih mesta u roku od pet godina.

Pored toga, oni će unaprediti turistički potencijal u pet opština, usklađujući se sa nacionalnim i lokalnim strategijama za diversifikaciju ponude, privlačenje većeg broja turista i jačanje lokalne ekonomije, čineći tako vidljivu promenu za bolji život građana.

Svečanosti su prisustvovali ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

„Naši zajednički napori i ulaganja pokreću ekonomski razvoj, fokusirajući se na unapređenje poslovne infrastrukture. Ovih 20 projekata će u budućnosti dati opipljive rezultate za privredu i građane, kroz nova ulaganja i otvaranje novih radnih mesta. Podržavamo jedinice lokalne samouprave u unapređenju poslovanja. i investicione klime, podižući konkurentnost na lokalnom nivou. Posebno mi je drago što sam posetio projekat koji je u toku u Mataruškoj Banji, jer pokazuje kako podrška EU doprinosi razvoju turizma, povećanju ekonomske aktivnosti i poboljšanju kvaliteta života ljudi“, naveo je ambasador Žiofre.

„Danas je uručeno 20 sertifikata za projekte koje Evropska unija finansira kroz program EU PRO Plus, a kojih je iz poziva u poziv sve više, sve su kvalitetniji i odgovaraju sve više na potrebe svih građana. Reč je o projektima unapređenja poslovne infrastrukture ukupne vrednosti preko osam miliona evra, od čega je EU uložila više od pet miliona, a lokalne samouprave učestvuju sa značajnim iznosom od skoro tri miliona evra. Svi ti projekti će imati direktne koristi za oko deset hiljada građana ovih 20 opština, tako što će doprineti boljem poslovnom okruženju, novim investicijama i boljem, zadovoljnijem i sigurnijem  životu u Srbiji,”, rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Kako je ministarka naglasila, proces evropske integracije je strateški cilj naše države zato što se kroz taj proces menja i naš pravni sistem i način funkcionisanja države i društva. „A kao što smo danas i u Mataruškoj Banji videli“, rekla je Miščević, „donosi i najkonkretnije koristi u okruženju u kojem živimo“.

Ministarka Miščević je poručila lokalnim samoupravama da strateški pripremaju projekte, uzimajući u obzir ukupne plan razvoja Srbije. „Kada se opredeljujete za predloge projektata, važan je temeljan rad na pripremi projektne dokumentacije kako bi tehničko sprovođenje bilo po planu. Tu smo da vam u tom poslu pomognemo“, rekla je ministarka izražavajući još jednom veliku zahvalnost Evropskoj uniji i državama članicama EU na razvojnoj podršci koju pružaju Srbiji.

Pre svečane dodele sertifikata, ambasador Žiofre, ministarka Miščević i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić posetili su Matarušku Banju, jedno od mesta gde će se fondovi EU koristiti za unapređenje lokalne turističke ponude i renoviranje centralnog parka.

„Ovo je još jedna vredna donacija Evropske unije Kraljevu, kojom ćemo realizovati projekat od značaja za turizam i privrednu delatnost grada, bolji život stanovnika Mataruške Banje, ali i otvaranje novih radnih mesta za naše sugrađani“, rekao je gradonačelnik Terzić.

Pored Mataruške Banje, izdvojena sredstva biće iskorišćena za infrastrukturno opremanje, razvoj održivog turizma, odnosno za izradu tehničke dokumentacije za unapređenje privredne infrastrukture, odnosno za izradu projekata za građevinsku dozvolu, izvođenje projekata i studije izvodljivosti.

Kompletan spisak opština kojima su ovi projekti pomogli mogu se pronaći na sajtu EU Pro Plus.