Javni medijski servisi u Srbiji i Evropi

0

Foto: FoNet

Javni medijski servisi imaju bitnu ulogu u informisanju i obrazovanju i predstavljaju važan element svakog demokratskog društva zbog čega ne treba dovoditi u pitanje njihov opstanak, istaknuto je danas u Beogradu na konferenciji „Uloga i izazovi medijskih servisa danas u Evropi“. Konferenciju su organizovale Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine, u saradnji sa ambasadama Švedske i Hrvatske i uz podršku Delegacije EU u Srbiji

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport ukazao je da ne postoji „evropski model“ kako javni servis treba da bude organizovan ili finansiran.

„Ne postoje pravne tekovine za medijske javne servise. Medjutim, vrednosti koje leže u osnovi javnih servisa imaju ključnu ulogu. Javni servisi imaju odgovornost da informišu, da budu kredibilan i nepristrasan izvor vesti i da gledaocima budu više od zabave, kao i da edukativna i kulturna uloga budu objedinjene sa zabavom“, rekao je Devenport.

On je naveo da u Velikoj Britaniji postoji duga tradicija javnog medijskog servisa i poseban model kako se finansira BBC.

„Za koji god model da se odlučite u Srbiji, neophodno je da se ne okrećete od vrućih tema koje takođe treba da radite sa profesionalnim integritetom. Javni medijski servisi su uzor drugim medijima“, poručio je Davenport.

„U kom pravcu će Srbija krenuti zavisi od RTS i RTV i države Srbije. Moraćete da odmerite okolnosti imajući u vidu vašu ulogu branitelja kulture, prava nacionalnih manjina koje žive u Srbiji, jer su nacionalni mediji uzor drugim medijima“, naveo je Devenport.

 

Ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp rekao je da su „javni medijski servisi najbolji prijatelji svake nacije, jer dopiru do svakog pojedinca – gradjanina, lidera zajednice, kreatora politike… oni informišu javnost na osnovu činjenica. Javni medijski servisi doprinose demokratiji“, kazao je on na konferenciji.

Prema njegovim rečima, u Švedskoj nezavisnost medija predstavlja temelj demokratije. „Kada kažemo nezavisni mediji mislimo na javni servis. To je tako jer je javni servis uspeo da obezbedi poverenje gradjana pouzdanim i tačnim informacijama. Njegova uloga je da bude kritički glas u društvu. Gradjani Švedske imaju najveće poverenje u Javni medijski servis Švedske“, kazao je Asp.

Ambasador Hrvatske u Beogradu Gordan Markotić ocenio je da „upravo kroz javne servise moramo govoriti o onima koji su različiti, ne samo u smislu nacionalnih manjina, nego i svih ostalih manjina koje postoje. Kroz javne servise govorimo o pravima žena, o pravima dece i o pravima svih ostalih o kojima u doba tih raznih rijalitija i tabloizacije medija jedan veliki i širok sloj stanovništva uopšte ne zna o tome“.

Direktor Radio televizije Srbije Dragan Bujošević je govorio o situaciji  neizvesnog finansiranja RTS-a i RTV-a u narednoj godini i to pre svega, kako je istakao, zahvaljujući onom ko bi trebalo da ima najviše razumevanja i čija je zakonska obaveza da omogući normalno i stabilno finansiranje, a to je Mnistarstvo kulture i inofrmisanja.

On je ocenio je da u Srbiji ne postoji bolja reklama za značaj javnih servisa od rijalitija koji decu uče pogrešnim vrednostima. Bujošević je naveo da RTS predstavlja i značajnu instituciju kulture i da o tome svedoči izmedju ostalog i muzička podukcija te kuće, kao i galerija RTS-a.

Podeli

Comments are closed.