Joksimović i Fabrici: Razgovarano o predstojećim koracima u evropskoj agendi

0

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici razgovarali su danas o aktivnostima u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kao i o realizaciji razvojne pomoći namenjene socio-ekonomskom oporavku naše zemlje od posledica pandemije i bržem ekonomskom približavanju Uniji.

Fabrici je čestitao ministru Joksimović na njenom novom mandatu potvrđujući nastavak podrške procesu proširenja i agendi neophodnih reformi Srbije.

Fabrici je predao ministru zajedničko pismo čestitke Visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepea Borelja i evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Olivera Varheija. U pismu se između ostalog naglašava potreba za nastavkom reformi u oblastima vladavine prava. Zajedno sa normalizacijom odnosa sa Prištinom, agenda vladavine prava određuje opšti tempo pregovora o pristupanju. U pismu se takođe ističe jedinstvena prilika koju nudi Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan koji je Evropska komisija usvojila radi pospešivanja dugoročnog oporavka i privrednog rasta.

Ministar Joksimović izjavila je da je nova Vlada Srbije kao jedan od najvažnijih svojih ciljeva definisala reforme koje vode bržem stupanju Srbije u članstvo u EU. “Ovo je reformska Vlada, rešena da unapredi vladavinu prava u skladu sa preporukama EU, ekonomski rast, infrastrukturu, da omogući otvaranje novih radnih mesta i u tome nam je podrška Evropske unije ključna”, naglasila je ministar.

Kako je podvukla, održavanje političke Međuvladine konferencije do kraja godine bio bi još jedan važan signal da države članice EU sagledavaju odgovornu politiku Srbije, vođenu prema preporukama EU. Joksimović je rekla i da je zahvalna Evropskoj uniji što je iniciranjem Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan omogućila da te reforme budu praćene značajnom finansijskom razvojnom pomoći. „Na taj način EU prati čvrsto opredeljenje Vlade da sprovede sve važne korake koji će unaprediti život naših građana u raznim oblastima – od kvalitetnije životne sredine, bolje javne uprave, kvalitetnijih puteva, do većeg ekonomskog rasta“, istakla je Joksimović.

Ministar i ambasador su razgovarali i o sledećim prioritetima Vlade na njenom putu ka EU, važnoj koordinativnoj ulozi Ministarstva za evropske integracije. Takođe, razgovarali su o potrebi da civilno društvo bude više uključeno, a Joksimović je posebno podvukla da je upravo zbog toga u okviru nove Vlade formirano i ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. „Sada je vreme da se krene napred i odlučno ubrza agenda EU“, izjavio je Fabrici.

Oni su takođe razgovarali o važnoj ulozi pomoći Evropske unije, posebno kroz IPA fondove, za koje je ministar Joksimović Nacionalni koordinator. Fabrici je izjavio da će pomoć u okviru novog IPA III paketa (2021-2027) zahtevati intenzivniju saradnju s obzirom na prioritete u okviru Ekonomsko-investicionog plana.
Ministar je izrazila zahvalnost na bliskom partnerstvu koje čini Evropsku uniju prvim trgovinskim partnerom i investitorom, kao i glavnim donatorom. Ministar se posebno zahvalila Uniji na kontinuiranoj podršci i tokom kovid pandemije. Sagovornici su se složili da intenziviraju komunikaciju i promovisanje partnerstva i prijateljstva između Srbije i Evropske unije.

Podeli

Comments are closed.