Ponedeljak, 28. jun 2021.
11.00 – 12.15

Portugalsko predsedavanje Savetom EU obeleženo je pokušajima da se obuzda pandemija COVID-19 nabavkom vakcina širom Evrope, dok su se istovremeno postarali da Konferencija o budućnosti Evrope konačno počne, nakog godinu dana zakašnjenja. Uprkos pretrpanoj agendi, Zapadni Balkan je uspeo da ostane na radaru EU, usled pitanja početka pristupnih pregovora sa Republikom Severnom Makedonijom i Albanijom i očekivanog početka međuvladinih konferencija sa Crnom Gorom i Srbijom, u skladu sa revidiranom metodologijom proširenja.

Nadovezujući se na takav zamah, Slovenija će imati važan zadatak da balansira između prioriteta Zapadnog Balkana i rešavanja nekih od najvažnijih pitanja. Pored osvrta na ključna dostignuća portugalskog predsedavanja Savetom, ova panel diskusija ima za cilj da razmotri šta se nalazi na kartama za Zapadni Balkan tokom predstojećeg slovenačkog predsedavanja Savetom, kada se uzmu u obzir prioriteti i geografska bliskost Slovenije. Šta Srbija i ostatak regiona mogu učiniti da ubrzaju sopstveni put ka EU u ovom periodu? Šta region može učiniti kako bi se postavio kao relevantan akter u okviru tekućih pregovora o budućnosti Evrope?

Agenda

Otvaranje događaja i predstavljanje panelista (5 minuta)

Panel diskusija (45 minuta),

  • Nj.E. Virdžinija Pina, ambasadorka Portugalije u Srbiji
  • Nj.E. Damjan Bergant, ambasador Slovenije u Srbiji
  • Mateja Norčič Štamcar, otpravnica poslova Delegacije EU u Srbiji
  • Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora, CEP

Moderator: Strahinja Subotić, programski menadžer i stariji istraživač (CEP)

Diskusija sa publikom (25 minuta)

Panel diskusiji možete pristupiti klikom na sledeći link: https://us02web.zoom.us/j/81143435927?pwd=emlUOW8xbGRxK2FzaDJ6NjczTWJrZz09

* Radni jezik događaja je engleski. Obezbeđen je simultani prevod na srpski jezik. Događaj će biti prenošen uživo preko Facebook – a na stranice EU u Srbiji i Centra za evropske politike.