Dačić istakao da će izveštaj o napretku Srbije koji će Kacin 16.januara predstaviti Evropskom parlamentu biti najpozitivniji do sada.Kacin najavio upućivanje poziva Nemačkoj da Srbiju proglasi za „zemlju sigurnog porekla“, kako procedura oko vraćanja lažnih azilanata ne bi trajala dugo.

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je danas da je došlo vreme da se Srbi sa severa Kosova opamete i da razumeju da treba da formiraju svoje lokalne samouprave. Treba da rade i za Srbiju i za sebe i iskoriste svaku priliku koja im se pruža, rekao je Kacin, posle susreta sa premijerom Ivicom Dačićem.

Kako je istakao, Dačić je više od 20 puta bio na pregovorima sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu i uspeo je da nešto uradi za Srbe na Kosovu, pa je van pameti da oni nisu sposobni da formiraju svoju vlast.

Prepreke i rešenja

Zašto se sve to radilo ako njima nije stalo da budu institucionalizovani i budu u mogućnosti da sami rešavaju svoje probleme, upitao je Kacin.

Dačić je rekao da u Briselu trenutno zasedaju radne grupe koje se bave nalaženjem rešenja za prevazilaženje problema oko konstitutisanja četiri skupštine opština na severu.

Nastavak dijaloga sa Prištinom, ukazao je on, jeste dnevna tema i „noćna mora“, jer se svaka tema politizuje i „stalno balansirate na žici da budete konstruktivni“ i da rešavate banalnosti koje se dešavaju, poput konstituisanja skupština opština.

On je rekao da rok za konstituisanje skupština opština ne severu ne ističe danas, jer „ako se uđe u proces“ ima vremena da se rokovi produže.

Dačić je najavio da će izveštaj o napretku Srbije koji će Kacin 16. januara predstaviti Evropskom parlamentu po tonu, obimu i sadržaju biti najpozitivniji do sada i da se nada da će biti usvojen ogromnom većinom glasova poslanika.

Formalni početak pregovora

Dačić je dodao da je drugi značajan događaj za Srbiju u ovom mesecu međuvladina konferencija sa EU, koja znači i formalni početak pregovora o pristupanju, a ona bi, prema informacijama iz Brisela, trebala da bude održana 21.januara u 09:00 časova.

Mi smatramo da je to istorijski događaj, u operativnom i tehničkom smislu početak pregovora o članstvu, za koje se ozbiljno pripremamo, rekao je on.

Novi sastanak sa Tačijem, dodao je Dačić, još nije zakazan i nije izvesno da će se desiti pre prve međuvladine konferencije.

Vidljiv napredak

Kacin je, čestitajući Srbiji na ogromnom napretku koji je ostvarila, ocenio da se zemlja normalizuje i da građanima Srbije, zbog teških uslova života i problema koje imaju taj napredak možda nije vidljiv, ali je vidljiv za one koji posmatraju spolja.

Taj veliki napredak Srbije je motor normalizacije Zapadnog Balkana i njegovog približavanja EU, i to je dragoceno, konstatovao je Kacin, koji je predstojeću međuvladinu konferenciju takođe okarakterisao kao istorijski događaj.

Govoreći o izveštaju koji će podneti Evropskom parlamentu, on je, uz pohvale napretku Srbije, naglasio da će na sednici tog tela EU biti podneta i dva amandmana, kako bi se eliminisala mogućnost da se Srbiji uvedu vize zbog velikog broja lažnih azilanata.

Dvostruka odgovornost

Nemačka će, objasnio je on, biti pozvana da Srbiju proglasi za „zemlju sigurnog porekla“, kako bi promenila mehanizam i kako procedura oko vraćanja lažnih azilanata ne bi trajala dugo.

Nije sve samo na Srbiji i na zemljama iz kojih dolaze lažni azilanti i kriminalci koji zarađuju na toj sirotinji, nego i zemlje EU moraju da urade svoj deo posla, istakao je Kacin.

Na novinarsko pitanje da li bi vanredni parlamnetarni izbori usporili proces evriontegracija Srbije, Kacin je odgovorio da se Evropski parlament u to ne meša, niti sme tako nešto da radi.

Kako je naglasio, ako tih izbora bude, u evropskim insititucijama postupiće se po jednom scenariju, a ako ne bude, po drugom.

Dačić je ponovio da vanredni izbori nisu pitanje za Vladu, nego za stranke koje je čine. Vlada mora da radi, ne sme da čeka hoće li ili neće biti izbora, rekao je Dačić.