Zamislite da ne morate da otvarate vrata laktom, po ulasku u prostoriju pažljivo skidate masku, zatim i rukavice, trudite se da ništa ne dodirnete, potom dezinfikujete namirnice i smesta odlažete odeću na pranje. To je praksa koja nam je u proteklih nekoliko  nedelja svima postala isuviše dobro poznata, dok se trudimo da sprečimo širenje virusa korona.

Upravo takvoj borbi protiv COVID-19 dopineli su inženjeri šabačke kompanije Corten Art, koji su osmislili svojevrstan dezinfekcioni tunel od nerđajućeg čelika. Ideja je da tunel bude postavljen pred ulazom u određeni objekat, a zatim da u mikrokapljicama raspršuje dezinfikaciono sredstvo – osoba koja kroz njega prođe, “oslobođena” je čestica virusa, a odeća i obuća ostaju suvi.

“Stvori se tanki sloj dezinficijensa. Na svetlosti se vide mikrokapljice, a za manje od minuta, sve je suvo”, objasnio je Bojan Lolić, direktor Corten Arta.

Takođe, potrošnja vode i dezinfekcijskih sredstava smanjena je čak 15 puta u poređenju sa tradicionalnim sistemom dezinfekcije.

Lolić kaže da je izrada prvog tunela završena, a da očekuju da će do kraja meseca imati spremnih deset dezinfikacionih tunela: jedan će donirati gradu Šapcu, dok će pet dati na raspolaganje Fondu za inovacione delatnosti, koji će proceniti koje su najugroženije tačke u Srbiji, i gde je potrebno instalirati tunele.

Inače, tunel za dezinfekciju jedno je od 12 rešenja za suzbijanje epidemije COVID-19, a koja su u konkurenciji od 300 kandidata pobedili na konkursu Fonda za inovativnu delatnost. Tom prilikom, šabačka firma Corten Art, koja je iznedrila ideju o tunelu, dobila je od Fonda do 6 miliona dinara podrške za realizaciju projekta.

S druge strane, Corten Art je u maju prošle godine dobio bespovratna sredstva od Evropske unije, preko razvojnog programa EU PRO. U pitanju je suma od oko 15.000 evra, koja je bila usmerena na nabavku opreme i otvaranje novih radnih mesta.

Upravo ta pomoć bila je presudna u razvoju ove šabačke firme, koja je danas svoju snagu usmerila na borbu protiv virusa korona, o čemu je govorio i direktor Lolić:

“Corten Art je ranije bio podržan u okviru projekta koji podržava Evropska unija, preko razvojnog programa EU PRO, i mi smo kao preduzeće dobili sredstva za nabavku opreme, otvorili smo nova radna mesta, i upravo takva vrsta pomoći je bila inicijalna kapisla za razvoj našeg preduzeća. Veliko hvala Fondu za inovacionu delatnost, ali i fondu EU PRO.”

Čak i kada pandemija prođe, postojaće potreba za dezinfekcionim tunelima, procenjuje Lolić – dezinfekcija na ulazu u bolnice i zubarske ordinacije sasvim izvesno postaće obavezna praksa u inostranstvu.

Podrška istraživačima i privatnicima

Važno je znati da Fond za inovativnu delatnost dobija veliku podršku Evropske unije, konkretno: podrška Evropske unije Fondu, od početka njegovog operativnog rada 2011. godine, daje presudan podsticaj finansiranju inovacija u Srbiji i jačanju veza između istraživačkog i privatnog sektora.

Evropska unija je iz pretpristupnih fondova (IPA) za programe Fonda do sada izdvojila je više od 15,8 miliona evra. Ujedno, jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije je unapređenje konkurentnosti nauke, istraživanja i inovacija u funkciji privrednog razvoja, što se ogleda u obezbeđivanju većih sredstava za finansiranje inovacija posredstvom Fonda, naročito od 2018. godine, kako se i navodi na sajtu Fonda.

Takođe, Evropska unija je za trogodišnji program EU PRO, koji je počeo januara 2018. godine, opredelila ukupno 25 miliona evra od čega 4,5 miliona za unapređenje preduzetnišva.