Žoze Saramago, slavni portugalski pisac, jedan od dobitnika Nobelove nagrade, specifičnim jezikom i stilom pripovedanja stvara svet koji nam je na trenutke prepoznatljiv, a na trenutke luckast, uvrnut, magičan, zapanjujući. U takvim komešanjima svetova moguće je prepoznati i Portugaliju, upoznati njene ulice, naslutiti mentalitet potugalskog naroda.

Hajde da ipak zamislimo kako bi izgledalo da Saramago tvituje i koristi ovu društvenu mrežu u vreme kada je stvarao svoja najpoznatija dela, a kako bi danas i o čemu tvitovao? Ovo su teme o kojima razgovaramo na novom onlajn predavanju iz serijala o evropskoj književnosti koji realizuje EU info kutak Nišu sredu 27. oktobra od 17h.

Predavanje vodi Milica Vučković, a svi zainteresovani učesnici će moći da krenu na neobično putovanje, razviju maštu i kreativnost. Ideja celog ciklusa predavanja je da pokušamo da zamislimo poznate evropske književnike kao influensere, kako bi se oni danas snašli u virtuelnom svetu, a da u svemu tome kroz priču povezujemo srpsku i evropsku književnost, međusobni uticaj i vrednosti.

Događaj se realizuje na zoom platformi, a svi koji žele da prate ovim putem mogu da se prijave popunjavanjem formulara – LINK.  Predavanje će takođe biti uživo emitovano i na fb stranici EU info kutka Niš.

Podsetimo, u ovom ciklusu zanimljivih razgovora o evropskoj književnosti su prethodno organizovana tri predavanja, a snimci tih događaja mogu se naći na našem YT kanalu.

Biografija predavača:

Milica Vučković osnovne studije književnosti završila je na Filozofskom fakultetu u Nišu. Nekoliko godina radila je na kulturnim projektima i promovisanju književnosti, od kreativnih radionica i festivala za decu do javnih predavanja i edukacije mladih. Sarađivala sa najvećim brojem kulturnih institucija u Nišu, a predavanja je držala i u drugim gradovima Srbije, kao i u Crnoj Gori. Sada je doktorand na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Piše eseje i poetsku prozu.